Balance maakt Nederland toekomstbestendiger

Experts in integraal projectmanagement en strategisch advies voor projecten in de fysieke leefomgeving.

Blogs

  • Alles
  • Blog
  • Contractmanagement
  • Energietransitie
  • Gebiedsontwikkeling
  • Integrale projectbeheersing
projectbeheersing

Een project onder controle krijgen

Als Manager Projectbeheersing (MPB’er) ben je het ‘geweten’ van het project voor alle stakeholders. Jij meet, adviseert en rapporteert over de voortgang van het project. Veelal met hulp van een of meerdere adviseurs op het gebied van de GROKIT-aspecten en met je mede projectteamleden.

Jouw rol als planningsadviseur

Jouw rol als planningsadviseur

Hoe plan je in een fase waarin niet-concrete producten zoals participatie, goedkeuring en (deel)ontwerpen leidend zijn voor de planning? In dit artikel wordt hier uitgebreid antwoord op gegeven.

Team Gebiedsontwikkeling in Berlijn

Team Gebiedsontwikkeling in Berlijn

Bij Balance vinden wij kennisontwikkeling en teambuilding erg belangrijk. Het team Gebiedsontwikkeling reisde eind april af naar Berlijn, waar aan beide aspecten goed werd gewerkt. Onder begeleiding van Friso de Zeeuw leerde het team meer over de stad in tijden van de Berlijnse muur en de (gebieds-)ontwikkeling van Berlijn daarna.

Bouwteam

Voorkom je conflicten door in een bouwteam samen te werken?

De afgelopen jaren is binnen de bouwwereld een nieuwe trend met de focus op samenwerken in een bouwteam (twee-fasen-aanpak) zichtbaar.

Smart energy hubs

Smart Energy Hubs

Ons energiesysteem is als een zesbaans snelweg: veel asfalt en een groot deel van de tijd onderbenut. De opgave om aan het klimaatakkoord te voldoen vraagt echter om zulke forse veranderingen dat simpelweg meer ‘banen’ aanleggen niet toereikend is.

Plannen

Plannen?! Zo moeilijk is dat toch niet

Plannen?! Zo moeilijk moet het toch niet zijn? Vooral als je al een hoop ervaring hebt binnen projectbeheersing… dacht ik!

rol gemeente warmteprojecten

Vier tips voor een betere samenwerking in bouwteams

Opdrachtgevers en opdrachtnemers werken de afgelopen jaren steeds vaker samen in een bouwteam, met tweefasencontracten of andere ‘relationele contractvormen’. Bij deze vormen van samenwerking schuift de aannemer al in het ontwerpproces bij de opdrachtgever aan tafel. De keuze voor deze aanpak volgt vaak vanuit een wens om beter samen te werken en vechtprojecten te vermijden.

rol gemeente warmteprojecten

Drie inzichten over effectieve communicatie

Er gaat geen dag voorbij waarop we niet met elkaar communiceren. Communicatie, zowel verbaal als non-verbaal is altijd aanwezig en speelt vanzelfsprekend ook een belangrijke rol in de uitvoering en het slagen van projecten. Recent volgde een groep Balance-collega’s de training communicatie & beïnvloeden, begeleid door Stichting Communicatie. Hoewel we het dagelijks communiceren, blijkt er nog veel te leren over communiceren.

rol gemeente warmteprojecten

De rol van gemeenten bij de ontwikkeling van warmteprojecten en gebouwisolatie

Om de doelen uit het Klimaatakkoord te halen zullen woningen en gebouwen in een hoger tempo van het aardgas af moeten. Hierbij is de samenwerking tussen de verschillende publieke en private partijen in de hele warmteketen meer dan ooit nodig. Gemeenten hebben een centrale rol gekregen in het organiseren van de lokale warmtetransitie.

Projectarchief

Hoe maak je een projectarchief beheersbaar?

Er is niks mooier dan een nieuw project starten. De mogelijkheid om in alle vrijheid je eigen verhaal te creëren vanaf het moment dat het begint. Vaak veel minder glorieus: het project of een fase afsluiten en verantwoorden. Nog specifieker: Het op orde brengen van het projectarchief en het eventueel verantwoorden van keuzes die in het (verre) verleden gemaakt zijn…

Begin met typen en druk op enter om te zoeken