Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen. teameiffel.nl
Balance is onderdeel van
 In Integrale projectbeheersing

Het omarmen van ANDERS bij aannemers

Auteur: Loes Elgin, Adviseur Projectbeheersing
Datum: Januari 2023
Leestijd: 5 minuten

Als startende projectbeheerser wilde ik zeven jaar geleden maar wat graag bij een aannemer aan de slag. Daar gebeurde het allemaal! Multidisciplinaire projecten. Geïntegreerde contracten met ontwerpen en bouwen. Tal van uitdagingen waar oplossingen voor worden bedacht. Een informele sfeer met korte lijnen. Dagelijks in de bouwkeet aanwezig en buiten bekijken hoe het landschap voor altijd verandert, ontwikkelt en toekomstbestendig wordt.

Helaas was dat makkelijker gezegd dan gedaan. Ik heb geen ervaring bij aannemers en heb geen civiele techniek gestudeerd. De deur leek dicht totdat een senior projectbeheerser mij op sleeptouw nam en ik gaandeweg zijn taken overnam en verder doorgroeide naar manager projectbeheersing. Nog steeds, zeven jaar later zie ik van de 30 projectteamleden in de bouwkeet weinig tot geen projectteamleden die anders geschoold zijn dan in de civiele techniek. Daarom pleit ik voor het omarmen van ANDERS. Uiteraard lenen niet alle rollen binnen een project zich hiervoor maar binnen projectbeheersing (maar ook omgevingsmanagement en contractmanagement) zijn er verschillende rollen die zeer goed door anders opgeleiden kunnen worden gedaan. Ik zie een aantal voordelen.

Projectbeheersing

1. Procesgerichtheid

Techniek en problemen oplossen is voor velen in mijn projectteam het leukste wat er is. Het vastleggen van afspraken en de controle of oplossingen/nieuwe afspraken voldoen aan contracteisen, het kwaliteitsmanagementsysteem en opgestelde plannen schiet er af en toe bij in. Fijn om een procesgerichte collega te hebben die af en toe de luis in de pels is en daarbij zorgt voor de juiste contractuele vastlegging, borging en bijsturing.

2. Integraliteit bewaken

Bij combinatieprojecten is het belangrijk verschillende aannemers (combinanten) op dezelfde wijze te laten werken volgens één kwaliteitsmanagementsysteem. Met een helicopterview richt je als projectbeheerser het project in en geef je aan waar men als één Combinatie processen moet volgen en waar men (op specifieke onderdelen of processtappen) een eigen lijn in mag volgen. Af en toe is een opfrismoment nodig en worden de processen en projectafspraken herhaald voor het projectteam. Je helpt projectteamleden boven het eigen vakgebied of rol uit te kijken en met een integrale bril naar het project te kijken.

3. Zicht houden op het einddoel

Je helpt het team te kijken naar het grotere plaatje: waar gaan we heen en wat is daarvoor nodig. Een efficiënte oplevering en overdracht met tevreden eindbeheerders betekent dat we vanaf dag één moeten investeren in het proces van opleveren en overdragen. Wat wordt qua aantoonbare verificatie en validatie verwacht? Op welke wijze kunnen we opdrachtgever en eindbeheerder(s) tijdig meenemen in hetgeen ze opgeleverd en overgedragen krijgen. Hoe kunnen we dit proces zo goed mogelijk inrichten zodat we niet in de eindfase voor een grote stapel werk staan.

4. Een andere blik op de ANDER

Als je in andere werkomgevingen en sectoren hebt gewerkt kan het zijn dat je een ander licht kan laten schijnen op de beleving van de ANDER. De Opdrachtgever, de bewoner, de eindbeheerder, de specialist die het asfalt beoordeeld, zij hebben allemaal belangen, verwachtingen en wensen. Een valkuil voor projectteamleden die lange tijd bij een aannemer werken is het wij-zij denken. Het helpt om mensen in je team te hebben die vragen stellen bij de status quo, een andere kant te belichten en uitnodigen om verder te kijken dan je eigen beleving. Een divers(er) team met projectteamleden met een andere achtergrond (op allerlei vlakken) kan helpen bruggen te bouwen naar meer begrip en geeft uiteindelijk betere resultaten.

Ik zou niet durven beweren dat deze voordelen enkel voor niet-technisch geschoolden zijn weggelegd. Een projectbeheerser met een civieltechnische opleidingsachtergrond kan dit ook, maar ze zijn schaars. Geef ANDERS een kans. Zonder ervaring in de techniek en aannemerij maar met een flinke dosis aanpakken, enthousiasme, interesse en proactiviteit krijgt je project een gouden aanwinst.

Eens sparren? Neem contact op!

Heb je nog vragen of wil je hier eens over sparren? Dan kun je altijd mailen naar loeselgin@balance.nl.

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Aardgasvrij-amsterdambalance-traineeship