Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen. teameiffel.nl
Balance is onderdeel van

Het Digitaal Stelsel Omgevingswet

DSO

Klant: Ministerie van Binnenlandse Zaken

Verbetering informatiepositie burger bij omgevingsrecht

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft opdracht gegeven het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) te bouwen voor de ICT-ondersteuning van de Omgevingswet. De huidige ICT-ondersteuning voor burgers, bedrijven en ook overheden is versnipperd over talloze verschillende systemen met elk een eigen standaard of informatiemodel en andere verantwoordelijkheidsverdeling. Ruimtelijkeplannen.nl, het Omgevingsloket en de Activiteiteninternetmodule worden als eerste in het DSO samengebracht, zodat je jezelf met één platform van de regels op een plaats voor een bepaalde activiteit op de hoogte kunt stellen. Ook kun je er checken of jij een vergunning of melding nodig hebt en je kunt vervolgens meteen die aanvraag of melding indienen. Eilandautomatisering gooit de complexiteit bij burgers, ondernemers en medeoverheden over de schutting. Met het DSO wil het Ministerie voor Binnenlandse Zaken voor de hele fysieke leefomgeving één digitaal overheidsloket bieden.

Weerstand tegen integratie

Bij de integratie van al die verschillende systemen om tot een werkende ICT-keten te komen botsen veel belangen en inzichten uit verschillende vakgebieden. Denk hierbij aan het proces van idee tot een officiële bekendmaking van een overheidsbesluit. Immers, ICT vergt standaardisatie en vereenvoudiging, waarbij elke uitzondering veel tijd en geld kost. Voor bijvoorbeeld een vergunningaanvraag moeten de bouwtekeningen of sterkteberekeningen van de initiatiefnemer worden vergeleken met geluids-, stikstof- en luchtkwaliteitsgegevens uit de bestanden van verschillende overheden. Deze gegevens moeten vervolgens weer verwerkt worden in die bestanden voor de beoordeling van een volgende aanvraag.

Omgevingsloket

Brug tussen ICT en Recht

Omdat vooral de afstand tussen juristen en ICT groot is, kan ik als jurist én informatieanalist van Balance makkelijker bruggen slaan. Vanuit één invalshoek bezien is het makkelijk vraagtekens te zetten bij compromissen. Bij de meest beslissende bijdrage blijk ik telkens weer te kunnen leveren, door het bruikbare in de ideeën van onze tegenspelers voor het plan van de opdrachtgever te kunnen onderkennen.

Standaard-Officiële-Publicaties

Stan van Bosbeek, adviseur omgevingsmanagement, heeft het volgende over het project te zeggen:

Ik ben trots nu iedereen in de Staatscourant de nieuwe bekendmakingen van wetgeving met de nieuwe Standaard Officiële Publicaties (STOP) kan zien. Denk bijvoorbeeld aan de wijziging van de Omgevingsregeling met de invoeringsregeling. Bij de wijziging van andere wetgeving lees je in het besluit alleen welke zinnen of woorden worden toegevoegd of geschrapt. Bij STOP-wijzingen wordt in de oude wettekst de nieuwe woorden en zinnen met groen gemarkeerd en de vervallen onderdelen met rood. In Nederland wordt iedereen geacht de wet te kennen, maar door STOP begrijpt een veel bredere groep mensen wat wijzigt in het omgevingsrecht.

Adviseurs op dit project

marjolein-driessen

Marjolein Driessen

Adviseur Gebiedsontwikkeling
gerbrand-lub

Gerbrand Lub

Adviseur Integrale Projectbeheersing

Bekijk hieronder onze meest recente projecten

Ben je ook geïnteresseerd om op zo n project te werken?

Ben je ook geïnteresseerd om op zo n project te werken?

Onze vacatures:

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Umincorp-2kruispunt-beresteinlaan