Blog

Vrouw is beste projectleider

Den Haag – “Tja, het botert gewoon niet in het team.” De kern van het probleem was simpel, maar er was een gesprek van bijna drie uur voor nodig om dat duidelijk te maken. Terwijl ik toch met een door de wol geverfde projectleider om tafel zat.

Zo gaat het vaak. We hebben het over implementatietrajecten, IT-processen en managementmethodieken maar uiteindelijk blijkt het vooral te gaan over mensen; mensen die moeten samenwerken met andere mensen. Dat dat niet altijd goed gaat, is geen nieuws. Maar binnen complexe bouw- en infraprojecten, waar de onderlinge verschillen tussen de teamleden vaak groot zijn, wordt opmerkelijk weinig aandacht besteed aan die verschillen. De traditionele projectleiders uit de babyboomersgeneratie (1946-1964), zijn geneigd om het motiveren en coachen van hun medewerkers wat minder prioriteit te geven. Goed te begrijpen. Als het cement niet op tijd geleverd wordt en je hebt een wethouder aan je broek hangen over kostenoverschrijdingen, heb je wel wat anders aan je hoofd. Conflicten, verwarring, demotivatie – en als gevolg onderpresteren – verstoren dan sluipenderwijs de projectvoortgang.

Ik denk dat een nieuwe leiderschapsstijl steeds meer terrein gaat veroveren. Alleen al het feit dat in een gemiddeld projectteam zestigplussers, veertigers en twintigers samenwerken, dwingt tot een andere blik op leiderschap. Generaties denken anders, werken anders en hebben andere behoeftes. Ik denk dat als leiders zich meer verdiepen in die verschillen, ze kunnen zorgen voor opmerkelijke prestatieverhogingen binnen hun teams. Wat daarvoor nodig is, zijn eigenschappen zoals inlevingsvermogen en sociale vaardigheden; leiders die meer geneigd zijn om te inspireren dan om te overtuigen.

In het onderzoeksrapport The Great Generational Shift staat te lezen dat met name de vrouwen uit generatie Y (1980-1994) het allerbest aan dit profiel voldoen. Zij blinken uit in abstract en conceptueel denken. Ze hebben significant meer inlevingsvermogen dan de babyboomers en weten in een door gegevens gestuurde wereld, verbanden te leggen en slimme ideeën aan te dragen waarmee een technisch team aan de slag kan. De jonge vrouwen van nu zijn dus de projectleiders van de toekomst. Toch een interessant gegeven in de door mannen gedomineerde wereld van infra- en bouwprojecten.

Door: John Schäffers, directeur Hudson Netherlands

Eerder gepubliceerd in Cobouw

 

Begin met typen en druk op enter om te zoeken