Blog

Delegeer niet alles bij een project

Ik kan mij zo voorstellen dat je als opdrachtgever jouw project en de uitvoering daarvan graag zou willen delegeren. Waarschijnlijk wil je daarbij zoveel mogelijk werk uit handen worden genomen.

Ontzorgen, is een typisch Nederlandse uitdrukking. Hoef je niets meer zelf te doen en kan je alles aan je projectteam of aannemer overlaten. Handig als het goed gaat. En als het niet goed gaat ben je er toch snel genoeg weer bij. Maar of dat nou de juiste insteek is…

Volgens Victor Moussault betekent opdrachtgeverschap bij een project zeker niet dat je alles moet delegeren. Hij kan het weten, hij won met zijn team in 2015 de Nederlandse Project Excellence Award voor zijn uitmuntende prestatie bij het opdrachtgeverschap van het project ‘Mauritshuis bouwt aan de toekomst’. Een project waarbij de jury met name te spreken was over de bijzondere en innovatieve wijze waarop projectmanagement binnen de overheids- en cultuursector vorm werd gegeven.

Het project was zowel nationaal als internationaal vernieuwend. Binnen dit project werd een aanpak gehanteerd die getuigt van ondernemerschap, innovatie en een hoog ambitieniveau.

Belangrijk bij de projectaanpak van het Mauritshuis was, dat men als opdrachtgever haar verantwoordelijkheid nam. Zelf fungeren als opdrachtgever en eindverantwoordelijk voelen voor de aansturing en financiering van het project. Het was voor het eerst dat een Rijksgesubsidieerd museum zelf dit opdrachtgeverschap naar zich toetrok en verantwoordelijk was voor een dergelijke grootschalige verbouwing. Met succes!

Verantwoordelijkheid nemen voor de keuze van de juiste mensen, voor het nemen van de strategische beslissingen. Weten wanneer er specialisten nodig zijn en die betrekken, zowel voor advies als ondersteuning. Je betrokkenheid tonen, zowel in woord als daad, ook als het eens wat minder gaat met het project. Oog hebben voor de belangen en rechten van alle stakeholders, ook als dat niet wettelijk verplicht is. Je niet verschuilen achter contracten, maar doen wat moreel verantwoord is en een voorbeeld zijn voor iedereen die betrokken is bij het project. Want zonder leiderschap komt het zelden in één keer goed met een project.

Opdrachtgeverschap kan je niet delegeren. Je door de opdrachtnemer laten ontzorgen kan uiteraard, maar dat ontslaat je niet van je opdrachtgeverschap en de daarbij behorende verantwoordelijkheden. Een goede opdrachtgever moet dit juist naar zich toetrekken en uitstralen. Het is tenslotte jouw verantwoordelijkheid en jouw project dat je tot een succes wilt brengen!

Door: Marco Buijnsters, business consultant, trainer & coach Projectmanagement bij Balance – Advies, Projecten, Interim.

Eerder gepubliceerd in Cobouw Magazine

Begin met typen en druk op enter om te zoeken