Klimaatakkoord Amsterdam

Balance helpt gemeente Amsterdam bij het versnellen van de energietransitie

Status: Opgeleverd
Klant: Gemeente Amsterdam

Projectteam voor het klimaatakkoord

Amsterdam en andere Nederlandse steden zit middenin een energietransitie, met als doel om klimaatneutraal te worden. Om de transitie in Amsterdam te versnellen, is aan het begin van 2019 door de wethouder van de stad het plan gelanceerd om tot een Amsterdams Klimaatakkoord te komen.

Voor het klimaatakkoord is in maart 2019 een projectteam samengesteld. De opdracht van het team was om de vorm en inhoud van het akkoord te bepalen en om bewoners en bedrijven bij het plan te betrekken. Namens Balance was Ivo Snijders onderdeel van het team. Hij was als Procesmanager van stadsdeel Nieuw-West verantwoordelijk voor onder meer het inventariseren van de lopende duurzaamheidsinitiatieven bij bewoners, bedrijven en verenigingen in ‘zijn’ stadsdeel. Deze initiatieven zijn vervolgens geanalyseerd zodat onder meer (eventuele) belemmeringen, maar ook opschaalmogelijkheden in kaart konden worden gebracht.

Klimaatakkoord-Amsterdam

Realisatie van de plannen

In de zomer van 2019 is het projectteam gaan onderzoeken wat er per initiatief kan worden gedaan om te helpen. Er lagen in ieder geval veel kansen op het gebied van energiebesparing en -opwekking, maar ook op het gebied van samenwerking. Zo konden bestaande initiatieven gekoppeld worden aan nieuwe initiatieven om bijvoorbeeld schaalvoordelen te realiseren. Bovendien is door de inventarisering ook duidelijk geworden welke groepen nog niet actief betrokken waren bij de energietransitie. Belangrijker nog: dankzij dit project is er een duidelijk en concreet beeld ontstaan van wat er gedaan moest worden door de gemeente. Hierdoor kon er in de desbetreffende periode hard gewerkt worden aan de realisatie van de plannen en dus de versnelling van de Amsterdamse energietransitie.

Ivo Snijders, procesmanager Energietransitie, heeft het volgende te zeggen:

In het proces om tot een Klimaatakkoord te komen zijn we vanuit de gemeente naar de Amsterdammers toegegaan om van hen te horen waar de verbeterpunten en kansen liggen. Zo’n aanpak is noodzakelijk omdat we de energietransitie samen met de bedrijven en bewoners in de stad moeten realiseren. Dankzij de grote inventarisatie hebben we nu een heel goed beeld van wat de verschillende doelgroepen nodig hebben om de energietransitie vooruit te helpen. Ook hebben we een goed beeld gekregen van de blinde vlekken: kansen die niet worden benut, doelgroepen die nog niet zijn betrokken. Dankzij die informatie kunnen we acties uitvoeren die CO2 reduceren, maatschappelijke meerwaarde hebben en die kunnen rekenen op enthousiasme van bewoners en bedrijven.

Adviseurs op dit project

Coen de Winter

Business Manager | PCM

Otto van den Berg

Adviseur Energietransitie

Bekijk hieronder onze meest recente projecten

Ben je ook geïnteresseerd om op zo n project te werken?

Onze vacatures:

Vacature adviseur energietransitie

Lever jij samen met ons een bijdrage aan de reductie van CO2 door in te zetten op duurzame energiebronnen…
Bekijk de vacature >

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

microgolf-observaties-vandersatbommenkaart-amsterdam