Blog

Work-life balance = old school

Vakantietijd! Voor velen zon, zee en zaligheid! Maar met alle vrije tijd dringen zich ook gedachten op. Gedachten die we ons gedurende het jaar vaak niet gunnen of kunnen gunnen. In de vakantie is er geen ontkomen aan. Je wordt geconfronteerd met jezelf: "Ben ik wel gelukkig in mijn baan, relatie, huis etc.” Herkenbaar? Het is niet voor niks dat de meeste baanwisselingen èn echtscheidingen na een vakantieperiode plaatsvinden.

Balance
Nadenken over de "Work-life balance" noemt men dit. Maar gaat het hier wel om de "balance" vraag ik me af? Is juist dat balanceren niet de activiteit waar je zo graag zonder zou willen? Valt werk en privé in deze tijden van smartphones, 24uurs-economieën, social media en de zoektochten naar nieuwe spiritualiteit en zingeving, nog wel te scheiden? Is dit proces een balanceer-act of zoek je eigenlijk naar een bewuste mix van zaken, voor jou, op dat moment?

Blend
Er wordt niet voor niks een gouden medaille vergeven op de Olympische Spelen voor de beste balanceer oefening. Balanceren is topsport! En dat hou je echt geen leven lang vol! "Work-life balance” is in mijn beleving old school. Ik  heb het liever over de "Work- life blend". Niet balanceren, maar juist al je levenscomponenten mengen! Bovendien is balanceren een reactieve activiteit. Persoonlijk houd ik er meer van om zelf de touwtjes in handen hebben; proactief zijn dus. Bekijk het leven eens als een optelsom van factoren. Zaken als carrière, vrienden, familie, relatie, persoonlijke ontwikkeling, je uiterlijk en gezondheid. Deze levenscomponenten en de verhouding ervan maken wie je bent.

Actief versus passief
Dat is mooi, hoor ik je zeggen, maar dan kan ik me hierover nog steeds geïrriteerd, ontevreden of gestrest voelen. Dat is ook zo, als je het passief toelaat. Want, hoe je tegen jouw eigen levensfactoren aankijkt is een keuze. Onderga je passief of acteer je actief? Als je inziet dat je een keuze hebt hoe je tegen de factoren in je leven aankijkt, zal dat een enorm gevoel van vrijheid geven. En bovenal, ruimte geven om de samenstelling van jouw levensfactoren aan te passen. Is de 5de  plek van Churandi tijdens de Olympische Spelen een reden om ontevreden te zijn? Of kies je, zoals Churandi, voor blijdschap omdat je goed hebt gelopen en je erbij was. Je hebt niet altijd een keuze in wat je overkomt maar wel hoe je ermee omgaat. En met die vrije keuze kan jij sturen in de samenstelling èn de beleving van je "Work-life blend". Zo voorkom je dat jouw leven een balanceer act is.

Door: Marit van Aken, senior business manager en gecertificeerd coach bij Balance – Advies, Projecten, Interim

Begin met typen en druk op enter om te zoeken