Blog

Jij doet toch in gratis geld?

“Jij doet toch in gratis geld?” werd mij laatst voor de voeten geworpen. Dat gebeurt vaker. Als mensen mij vragen naar mijn werk (ik ben subsidieadviseur), willen ze toch het liefst verhalen horen over het vermeend “strooien met Europees geld”.

Tja, ik ken genoeg leuke subsidieverhalen, maar aan de vraagstelling te merken zijn mijn toehoorders meer geïnteresseerd in de megahoge bedragen die met subsidies te behalen zijn, dan in het doel erachter.

Liever weid ik uit over het traject en wat we gerealiseerd hebben met mijn laatste subsidieproject. Over de grappige cultuurverschillen tijdens mijn conference calls met mijn Poolse klant. Over de vooruitstrevende en duurzame veranderingen die mijn klanten – mede dankzij de subsidies – realiseren. Wat mij betreft zijn subsidies veel meer dan “gratis geld”.

Neem nou het Marco Polo-programma voor projecten in de infrastructuur. Dit is een Europese subsidieregeling om vrachtverkeer over de weg te reduceren en vervoer per water of trein te bevorderen. Vorig jaar heb ik voor één van onze opdrachtgevers het subsidievoorstel voor een nieuw transportsysteem ingediend. Nu wordt dit systeem geïmplementeerd waarmee we de laadvulling van vrachtwagens kunnen optimaliseren zodat er minder transport nodig is. Algoritmes worden toegepast om meer dan 9000 routes te analyseren en zo te berekenen wat de meest optimale route is om producten te transporteren naar diverse locaties in Europa. En dat allemaal om de impact op het milieu te verkleinen en meer efficiency in het proces aan te brengen.

Saai? Uiteindelijk vindt mijn publiek het toch wel een aardig verhaal. Er komen wat grappige cultuurverschillen in voor en het thema duurzame economie slaat langzaam aan. Maar het feit dat Brussel om dit alles te realiseren 6 miljoen euro heeft toegekend, scoort toch nog best.

Monique van der Voort, consultant Financial Incentives bij Hudson Netherlands

De Marco Polo subsidieregeling voor de Infrastructuur is momenteel open voor nieuwe aanvragen tot 23 augustus a.s.

Hudson Netherlands geeft advies over en ondersteunt bedrijven bij subsidietrajecten. Infra-projecten die innovatie en duurzaamheid stimuleren, werkgelegenheid creëren en/of het regionaal concurrentievermogen versterken, kunnen zeker aanspraak maken op subsidie vanuit Europa.

Eerder gepubliceerd in Cobouw

Begin met typen en druk op enter om te zoeken