Blog

Planner en risicomanager: de gids van het project

Ik zit bij een verjaardag van een kennis. Ik ken niet veel mensen en na het eerste rondje koffie raak ik in gesprek met mijn buurman. De gebruikelijke ‘Waar kom je vandaan?’, ‘Waar ken jij de jarige van?’ en ‘Hoe heet je?’ komen voorbij. Daarna komt de vraag ‘Wat voor werk doe je?’. Deze vraag wordt mij uiteraard vaker gesteld. Ik werk als planner en risicomanager aan projecten in de infrastructuur. En terwijl ik uitleg wat mijn werk inhoudt, zie ik dat mijn buurman afdwaalt.

Mijn gesprekspartner leeft pas weer op wanneer we het over hobby’s hebben. Ik heb er meerdere, maar één ervan is (rots)klimmen. De ‘Wauw’, ‘Wow’ en ‘Vind je dat niet gevaarlijk?’ vlogen mij om de oren. Want ja, klimmen, dat is wél een spannende en interessante bezigheid. Ik vertelde dat naar mijn idee klimmen net zoiets is als planner en risicomanager zijn binnen een project. Er ging een wenkbrauw omhoog, “Hoe dan?”

De route uitstippelen

Bij een berg of rots beklimming heb je een startpunt en een eindpunt. Er zijn meerdere routes die naar het eindpunt leiden: makkelijke routes en meer risicovolle routes. Bij de start wordt de route uitgestippeld, risico’s overwogen, gekeken naar de haalbaarheid en de duur van de tocht. Gedurende de route kun je overstappen op andere routes als blijkt dat de eerst gekozen weg niet haalbaar is, of wanneer er een onverwachte gebeurtenis optreedt. Denk bijvoorbeeld aan een loszittende greep, vallende stenen, een te kort touw, of erger… een verwonding door een valpartij. Dan moeten er keuzes gemaakt worden door de klimmer en zijn klimpartner.

Wanneer je als planner en risicomanager op een project werkzaam bent, ben jij degene die de route uitstippelt. Je geeft aan welke routes er zijn richting de afronding van een project, weet wat de doorlooptijd van deze routes zijn, welke risico’s hieraan verbonden zijn en adviseert over de haalbaarheid van een project. Wanneer zich een onverwachte gebeurtenis voordoet, kun je als planner en risicomanager adviseren in andere mogelijke routes, om zo toch een goed projectresultaat te behalen. Deze beslissingen worden samen met de projectmanager genomen.

De gids van het project

“Maar…”, stelde mijn gesprekspartner, “Ben je als planner en risicomanager dan de klimmer? De klimpartner? Of ben jij degene die vooraf de routes in kaart brengt?”. Ik zie de planner en risicomanager als de gids. Degene die onderzoek doet naar het gebied, het gebied goed kent, die routes verkent en de risico’s kent. Iemand die weet welke procedures nodig zijn, advies geeft en daar waar nodig ook (inhoudelijke) bagage meeneemt, welke gedurende de route naar het eindproduct mogelijk van pas kan komen. Of alle andere projectmedewerkers dan slechts volgers zijn? Nee, natuurlijk niet! Een klim naar de top is zelden een solo-actie. Zonder zekeraar, zonder kennis van materiaal én zonder teamleider geen (veilige) klim. En zelfs als de klim een solo-actie is, dan is de klimmer uiterst goed voorbereid met behulp van informatie van diverse andere mensen.”

Na deze vergelijking keek mijn gesprekspartner me nog eens goed aan. Ik zag een glimlach, ik zag begrip, ik zag herkenning. Hij knikte, ‘Wat een tof beroep heb jij’!

Eerder gepubliceerd in Cobouw
Door: Paula Bruyn, projectconsultant bij Balance – Advies, Projecten, Interim

Begin met typen en druk op enter om te zoeken