Blog

De hamer en het doel

In 1999 leerde ik over risicomanagement. Ik kan precies de grootte van ieder risico berekenen. En middels een zogenaamde Monte Carlo-analyse kan ik exact berekenen hoe groot de risicovoorziening van een project moet worden. Toen de gemeente Amsterdam liet weten dat het project Noord-Zuid-lijn een risicovoorziening had van minder dan 5%, wist ik zeker dat hier iets niet klopte. Ik maakte zelf een grove berekening en kwam op een percentage van ongeveer 40%. Dat daarna de enquêtecommissie van de gemeente de risicovoorziening van dit project 10 jaar later aan de kaak stelde verwonderde mij dan ook niet. Inmiddels weten we dat het project ruim drie keer over de kop ging en een risicovoorziening van 200% nodig had. Als volleerd risicomanager zat ik er dus met 40% ook behoorlijk naast. 

En dan te bedenken dat het voor veel professionele risicomanagers een dagtaak is om alle risico’s binnen een project bij te houden. Risicomanagement was en is een mooi toverwoord! Het is nog steeds een voornaam projectmanagementinstrument. Zo zijn er nog meer van die instrumenten zoals Systems Engineering, Systeemgerichte Contractbeheersing, BIM en het inkoopinstrument EMVI of de methodiek van Best Value. Deze instrumenten dragen allemaal bij aan beter projectmanagement. Toch…?

Nou niet altijd! Door de veelheid aan instrumenten om ons heen, vergeten we wel eens waar het binnen een project eigenlijk écht om draait. Het halen van een doel. We kunnen ons eindeloos bezig houden met de werking van een hamer, maar uiteindelijk moet een divers team van mensen een project realiseren. Je moet die hamer gaan gebruiken!

Ik heb teveel vergaderingen en congressen meegemaakt waarbij het instrument en het proces onderwerp van gesprek waren en het doelmatig managen van het project werd vergeten. Eindeloze discussies over het juist toepassen van Systems Engineering, maar niet over de juiste doelstellingen van het project. Of een congres over Best Value Procurement, zonder dat er wordt nagedacht over hoe Best Value bijdraagt aan het succes van de uitvoering van het project. Vooral jonge enthousiaste projectmedewerkers kunnen opgaan in de werking van deze instrumenten. Hun bijdrage hangt af van de werking van die hamer. Ze zullen die hamer eerst doelmatig moeten kunnen inzetten voordat ze kunnen meepraten. Mijn advies aan de jongere generatie projectmedewerkers is dan ook om die hamer goed te leren gebruiken. Blijf er niet mee om je heen slaan, maar kijk om je heen hoe anderen die hamer inzetten. Leer van je team en houd je ogen op het einddoel. Dan kan je je verdiepen in een specifiek instrument en absoluut bijdragen aan de realisatie van een project. 

Door Eelco Nap, Business consultant Inkoop- en Contractmanagement bij Balance – Advies, Projecten, Interim 

Eerder gepubliceerd op: AanbestedingsCafe.nl

Begin met typen en druk op enter om te zoeken