Blog

Als risicosessies nou eens leuk konden zijn…

“Laten we nog even de risico’s in kaart brengen”, het klinkt als een leuke en snelle, maar globale oefening op de achterkant van een sigarendoosje. Maar stel nu dat het met diezelfde energie en inspanning ook écht grondig kan gebeuren?

Risicomanagement is essentieel binnen elk project. Halen we de doelen op tijd? Blijven we binnen budget? Het geeft inzicht in belemmeringen en in de maatregelen die je kunt treffen. Maar om dat goed te doen ben je er ook intensief mee bezig. Juist daar botst de mooie theorie met de weerbarstige praktijk.

Risico’s in kaart brengen is namelijk helemaal niet leuk. Je moet met veel mensen tegelijk nadenken over allerlei factoren die ‘ons aller droom’ in de weg staan. “Vermoeiende lange sessies”, “dossiers niet zoals verwacht”, “saaie bijeenkomsten”, kortom; negatieve energie! Afraffelen en uitstellen ligt op de loer. Het beeld van zo’n vergadering: onderuitgezakt, gapend en op hun smartphone kijkend naar andere zaken.

Het is allemaal menselijk gedrag, maar het gevolg is dat er geen goed risicodossier ligt. Zo zal ook de risicobeleving afnemen. En juist dat is een van de belangrijkste oorzaken bij fouten.

Maar stel nu dat juist korte energieke sessies, een actueel en compleet dossier opleveren. Dat zou toch heerlijk zijn? Dat mensen zin hebben om ‘even het lijstje te actualiseren’? Ja, ze mogen zelfs op hun telefoon kijken! De moderne technologie maakt dit mogelijk. Moet je je eens voorstellen: mensen praten op verschillende plaatsen, op verschillende tijden over dezelfde risico’s. De een achter zijn bureau en de ander in een coffee-corner. Rustig nadenken en met de achterban overleggen om de juiste afwegingen te maken.

Dat zou ook op strategisch niveau sneller de impact van bijvoorbeeld nieuwe bestuurlijke ambities en wijzigende wet- en regelgeving inzichtelijk kunnen maken. Het geheim is niet zozeer beter risicomanagement, maar juist de moderne technologie die aansluit bij de menselijke behoeften en hun gedrag. Het vergroot de wendbaarheid van de organisatie, je kent het wel: “It is not the strongest of the species that survives, but the one that is most adaptable to change”.

Door: Dieter de Vroomen, consultant assetmanagement & Harry Steenwijk, consultant risicomanagement bij Balance – Advies, Projecten, Interim

Eerder gepubliceerd op Cobouw.nl

Begin met typen en druk op enter om te zoeken