Blog

Wie weet wat projectcontrol is?

Onlangs sprak ik met vakgenoten over projectcontrol in grote infrastructurele projecten. Het onderwerp kwam toevallig voorbij, maar het leidde tot een discussie van enkele uren. Daaruit bleek dat veel vakgenoten en organisaties projectcontrol een eigen betekenis geven. Verwarring alom!

Een van mijn vakgenoten ervaart dat projectcontrol bij veel organisaties gewoon een mooi woord is voor projectbeheersing. Bij deze organisaties pakt de projectcontroller alle taken op het terrein van integrale projectbeheersing op: de plannings- en budgetbewaking, het risicomanagement en toetsen van processen. Soms doet de projectcontroller deze taken zelf, maar vaak ook met een team van specialisten, zoals een planner en een risicomanager.

Is het iemand die begrotingen maakt?

Een andere gesprekspartner vertelde dat hij toch andere ervaringen had met de invulling van projectcontrol. Volgens hem was de projectcontroller verantwoordelijk voor het financiële reilen en zeilen van verschillende projecten. Iemand die begrotingen maakt en projectmanagers financieel ondersteunt en adviseert.

Of rapporteert hij aan de directie?

Een derde aanwezige maakte duidelijk dat het volgens hem nog anders lag. Hij legde het onderscheid uit tussen interne kwaliteitsbeheersing (IKB) en externe projectbeheersing (EKB). Daar waar binnen een project de manager projectbeheerser zorgdraagt voor IKB, zorgt de projectcontroller voor de EKB. De projectcontroller kijkt in deze benadering ‘van buiten’ het project naar de beheersing en rapporteert aan de opdrachtgever of de directie.

Waarom is er zo'n wildgroei?

Er ontstond een boeiend gesprek en er werden nog allerlei andere functies bijgehaald, zoals de projectadministrateur, project-assistent, financial controller of business controller. Maar dat maakte het er allemaal niet duidelijker op. Het verraste me. We werken in projecten toch met het IPM-model? Een standaard model voor projectorganisaties. Waarom is er dan zo’n wildgroei aan functies in de wereld van projectbeheersing en projectcontrol?

Nu kan ik vanuit mijn ervaringen nog een vierde visie op deze functies toevoegen. Maar dan draag ik ook mijn steentje bij aan de wildgroei. Standaarden en afspraken over uniforme rollen maak je samen. Met opdrachtgevers en specialisten. Mijn overtuiging is dat het vakgebied projectcontrol of projectbeheersing enkel kan ontwikkelen als we eenduidigheid brengen in rollen en taken. Wie wil hier wat duidelijkheid in brengen?

Door: Rob Jongkind, business consultant integrale projectbeheersing bij Balance – Advies, Projecten, Interim.

Eerder gepubliceerd op Cobouw.nl

Begin met typen en druk op enter om te zoeken