Blog

Recovery Projecten

Dat een projectteam wonderen kan verrichten door excellent leiderschap, goed teammanagement, een adequaat mandaat en aandacht van het topmanagement is op zich niet gek. Anders ging het bij het Medupi project in Zuid-Afrika. Toch heeft de IPMA-jury de ‘Gouden Internationale IPMA-Project Excellence Award’ aan dit briljant recovery project (h)erkend als voorbeeld van hoe een initieel slecht gestart project kan worden omgebogen naar een excellent uitgevoerd project.

In één keer excellent

Wanneer projecten gelijk goed gaan is dat wellicht te danken aan excellent projectmanagement, maar wellicht was het gewoon goed verkocht of was de technologie of de omgeving niet zo uitdagend. Misschien was het zelfs gewoon geluk. Ik weet vrijwel zeker dat met zo’n excellent project het projectteam zich zelden realiseert wat hun succes heeft gebracht. Meestal omdat er dan geen reden voor reflectie is. Waarom reflecteren als iedereen je toejuicht, je wil toch geen scheuren in je imago?

Een tweede keer beter?

Wanneer projecten pas bij een tweede keer goed gaan gebeurt precies het tegenovergestelde. Zulke projecten – die initieel lijken te falen – krijgen na verloop van tijd pas de aandacht en reflectie die nodig is om de werkelijke oorzaken voor problemen te elimineren, te verminderen of te beheersen. In deze gevallen is begonnen vanuit een startpositie die zelden tot succes leidt. Na zo’n keerpunt kent men de werkelijke oorzaken en hoe die te beheersen. Niet alleen voor het betreffende project, maar voor eens en voor altijd.

De filosofie van briljante mislukkingen

In Nederland is een aantal jaren geleden het instituut voor briljante mislukkingen opgericht. Dit is een initiatief dat leren van je fouten bevordert door openheid bij falen te stimuleren. De filosofie van dit instituut erkent dat fouten maken onvermijdelijk is in het leerproces om steeds beter te worden. Waar het minimaliseren van risicomijdend gedrag de sleutel tot succes is. Daarnaast promoot dit instituut het ondernemend denken en gedrag in projecten, hetgeen naar mijn mening vaak ontbreekt.

Fouten maken moet kunnen!

Als je geen fouten maakt betekent dat misschien wel dat je niet genoeg nieuwe dingen ontdekt of dat je niet innovatief genoeg bent. In een briljante mislukking heeft men geleerd van zijn of haar fouten en waarde gecreëerd voor het projectteam, de organisatie of de wereld om ons heen. Dus….als je eens een bloedneus hebt opgelopen binnen jouw project ben je wellicht beter uitgerust voor toekomstig succes dan zonder. 

Door: Marco Buijnsters, business consultant, trainer & coach Projectmanagement bij Balance – Advies | Projecten | Interim

Begin met typen en druk op enter om te zoeken