Blog

Leren van de fouten van vandaag

Soms is het best lastig om theorie in praktijk te brengen. Op een goed moment bevond ik mij als projectleider midden in een zaal, tussen een meute kritische projectmedewerkers.

Ik wilde een recent gemaakte fout naar voren brengen. Om deze daar, ter plekke, te kunnen bespreken. Best spannend, want meestal komen fouten pas bij de evaluatie aan de orde. Teamleden brengen deze dan normaal gesproken onder in een database, of in een boekje, samen met de leer- en verbeterpunten. Lovenswaardig archiefmateriaal, maar zeker niet voldoende. 

Want wanneer je alleen achteraf de gemaakte fouten benoemt, kun je onmogelijk alles halen uit de leerkans die zo’n fout biedt. Het enige wat je dan hebt, is een database met fouten waarvan – laten we eerlijk zijn – de kans nogal klein is dat ze nóg een keer zullen voorkomen. Het zijn de fouten van eergisteren, niet de fouten van vandaag. 

Bij dit project moest het daarom maar eens op een andere manier. Direct de gebreken benoemen en verbeteren. Dat betekent wel confrontatie. Met de billen bloot gaan, je kwetsbaar opstellen. Mensen doen dat doorgaans alleen in een veilige omgeving, op een plek waarvan men accepteert dat fouten maken erbij hoort. Pas dan is er ruimte om te leren. Om wezenlijk te verbeteren. 

Tot zover de theorie. Want sta je aan het hoofd van een groot infrastructureel project, dan is bovenstaande makkelijker gezegd dan gedaan. Ik realiseer me ook dat het niet erg waarschijnlijk is dat in deze zaal vol projectcollega’s, niemand uit zichzelf een boekje over zijn eigen fouten zal opendoen. Dan toch maar het goede voorbeeld geven en zelf beginnen? Twijfel steekt de kop op. Wat zullen de reacties zijn? Breng ik mijn positie als leider niet in gevaar? Ok, ok, daar gaat ie dan, het eerste agendapunt… 

Waar ik bang voor was, gebeurde niet. In plaats van ‘af te gaan’, was openheid het resultaat. Anderen deelden ook hun fouten, met als gevolg dat het échte leer- en verbeterpunten werden gedurende het project. Een spannende confrontatie met kritische collega’s, die allemaal vanuit hun eigen discipline keken naar de beste oplossingen. Theorie in de praktijk. 

Wim van Steeg, business consultant Integraal Projectmanagement bij Balance – Advies, Projecten, Interim

Eerder gepubliceerd in Cobouw

Begin met typen en druk op enter om te zoeken