Blog

Circusact

Projecten aansturen waar veel mensen bij betrokken zijn en waar nog veel meer belangen bij spelen… Men roept vaak dat het te vergelijken is met jongleren.

Maar die vergelijking doet echt geen recht aan de werkelijkheid – de complexiteit van het gemiddelde infrastructurele project. Alsof het allemaal wel goed komt zolang je op het juiste moment de ballen vangt. Laatst zag ik een circusact die wél in de buurt kwam van een goede metafoor. 

Het is nieuwsjaardag en ik zit onderuitgezakt op de bank. Na stevige onderhandelingen met de vier dames in mijn gezin is de uitkomst dat we kijken naar het jaarlijkse circusfestival in Monte Carlo. (Ik laat even in het midden of dat voor mij een overwinning is of niet.) Wanneer de Cherifian Troupe uit Marokko de piste binnenloopt ga ik rechtop zitten. Ik zie één dynamische, krachtige en onstuitbare voortbeweging. Een beer van een vent plant als levende fundering zijn voeten eerst stevig op de vloer. In no time klimmen zes acrobaten omhoog en maken meerdere lagen op zijn brede schouders. Het gedisciplineerde bouwwerk staat, in volmaakte harmonie. 

Onwillekeurig dwalen mijn gedachten naar het werk. Dit weerspiegelt nou precies hoe ik vind dat teamwork eruit moet zien. Het gaat om blindelings vertrouwen op elkaar, ieder met eigen kwaliteiten, vakkennis en competenties. Iedereen precies op de juiste positie, met exacte kennis van wat nodig is en vol gemotiveerd voor de eigen taken. Dan ben je in staat om samen een staaltje indrukwekkend teamwork neer te zetten. Als de één weet dat hij het stevig fundament is en de ander dat hij het lichtgewicht is dat snel naar boven kan klauteren, dan is er evenwicht. Stevig evenwicht. 

Overigens is het nog behoorlijk hard werken, dat evenwicht. Dat zie ik aan deze mannen. Onder luid applaus verlaten ze hun posities. Het inmiddels trillende fundament komt hijgend weer tot leven. Chapeau mannen! 

Arjen Schutte, algemeen directeur Balance – Advies, Projecten, Interim en Hudson Netherlands

Eerder gepubliceerd in Cobouw

Begin met typen en druk op enter om te zoeken