Blog

Bent u een gelukkige opdrachtgever?

Daar zit u dan als CEO, wethouder, directeur projecten of programmamanager in uw rol als opdrachtgever. U ervaart geen problemen, ligt nergens van wakker. De projecten onder uw verantwoordelijkheid verlopen zonder enige reuring. Ze zijn nooit te laat, nooit over budget. U krijgt projectrapportages waar u altijd volledig op kunt vertrouwen zonder verborgen agenda’s. En iedereen is altijd tevreden… toch?

Natuurlijk gaat er wel eens iets niet helemaal naar wens. Dan doet u daar intern navraag naar en u krijgt dan bijna altijd een geruststellend antwoord… Een paar “kleine” dingetjes, maar verder gaat het allemaal goed. Er zijn andere zaken die uw aandacht harder nodig hebben. Hoe blind vaart u op zo’n intern afhankelijk oordeel? Want zoals Alexander Rinnooy Kan ooit zei op een projectmanagementcongres: “Vertrouwen is goed, maar wel met het risico op controle”. Daar wil ik het nu even met u over hebben.

Bij andere organisaties gaat gemiddeld meer dan een derde van de projecten minder goed. Ze zijn over tijd, over budget of hebben ontevreden stakeholders. Voor deze organisaties is het welllicht handig dan wel verstandig om wat eerder te weten of het goed gaat met de projecten of programma’s in de portefeuille. Om te controleren of de project governance wel goed voor elkaar is bijvoorbeeld. Een onafhankelijke barometer die u vooraf, tijdens of na een project vertelt hoe het zal gaan, hoe het gaat of hoe het is gegaan.

Veel andere zaken laten organisaties wel al toetsen door een onafhankelijke derde. Neem de accountant, de ISO auditor… Het is dan zo gebruikelijk. Maar als het gaat om projecten, waar als het fout gaat uw naam en uw imago schade kunnen lopen, vallen we terug op onze interne collega’s.

Waarom niet tussentijds met een projectaudit even kijken of u nog op de goede weg zit met uw project? Laat alle kritische zaken voorafgaand aan een aanbesteding of belangrijke go-no go beslissing onafhankelijk toetsen. Om helder te krijgen wat moet blijven of wellicht ook anders en beter kan in huidige en toekomstige projecten. Dan bent u straks echt die gelukkige opdrachtgever uit de eerste alinea…

Door: Marco Buijnsters, business consultant, trainer & coach Projectmanagement bij Balance – Advies, Projecten, Interim
 

Eerder gepubliceerd op Cobouw.nl

Begin met typen en druk op enter om te zoeken