Blog

Aanbieders kunnen meer dan het vlees snijden op zondag

'Wie is toch die man die op zondag altijd het vlees komt snijden?’ Deze overbekende zin komt uit een SIRE-reclamespot van 1997. Het doel van de campagne was om vaders aan het denken te zetten en ze aan te sporen meer aandacht en tijd aan het gezin te besteden.

Onwillekeurig galmt dit zinnetje door mijn hoofd, als we met ons tenderteam werken aan een inschrijving op een aanbesteding voor beheer en onderhoud. Deze discipline leent zich bij uitstek voor het benoemen van ‘de goede huisvader’. In de verte zien we de beoordelaars van ons plan al instemmend knikken. We horen ze het zeggen: ‘Ja, een goede huisvader, dat willen we.’

Beheer en onderhoud is hot, zeker als we het asset management noemen. Eindelijk die terechte plek in de schijnwerpers: wat gemaakt is, moet bruikbaar blijven. Een enorme opgave in een overheidswereld met minder mensen en middelen en veranderende taken. De wijze waarop de overheid asset management invult, heeft vanzelfsprekend directe consequenties voor de markt. Ik vermoed dat deze wijze de komende jaren goed zichtbaar wordt in de EMVI-criteria bij beheer- en onderhoudscontracten.

En als we toch het beheer en onderhoud terug gaan zien in EMVI-criteria, laten we dan ook echt doorpakken met elkaar. En vertrouwen op de expertise in de markt als het gaat om beheer en onderhoud. De markt die heus heel goed weet wat de huidige stand van het areaal is en wat zij moet doen om dit areaal in stand te houden en te verbeteren. In mijn vak tref ik vooral veel aanbieders die staan te springen om aandacht en tijd te besteden aan het areaal. Hun uitgebreide kennis en expertise maken elke keer weer indruk op me. Wat zonde om deze kennis te laten liggen! De hoogste tijd om hiervan gebruik te maken.

1997 ligt ver achter ons. Welkom in de wereld waarin aanbieders zoveel meer kunnen en willen dan het spreekwoordelijke vlees snijden.

 

Door: Anje van der Veen, EMVI-tekstschrijver, en Jaap Peelen, business manager Tender Support, bij Balance – Advies, Projecten Interim

Eerder gepubliceerd in de blog van het Nederlands Instituut voor de Bouw

Begin met typen en druk op enter om te zoeken