Duurzame warmtenetten in Soest en Soesterberg
Geen afhankelijkheid meer van fossiele brandstoffen
Status: Afgerond
Opdrachtgever: Gemeente Soest
Filter per expertise categorie
De gemeente Soest is vooruitstrevend op het gebied van duurzaamheid en daarom wil de stad na 2030 niet meer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen voor de energievoorziening. Om die reden is de gemeente bezig met het vormgeven van concrete projecten, waaronder het realiseren van duurzame warmtenetten in Soest en Soesterberg.
Balance is dit project gestart door met de meest betrokken partijen van de warmtetransitie bijeen te brengen. We hebben ervoor gezorgd dat 10 betrokken partijen, waaronder de gemeente, gezamenlijk een intentieverklaring voor duurzame warmte hebben getekend. Daarna heeft de gemeente aan Balance gevraagd om, met deze partijen, de mogelijkheden op het gebied van duurzame warmtenetten in Soest en Soesterberg te verkennen, en om de meest kansrijke deelprojecten op te starten.
Om alle ‘warmtekansen’ in kaart te brengen, heeft Balance de Grand Design-methode toegepast. Deze manier van werken is erop gericht om stakeholders bij elkaar te brengen door middel van verschillende bijeenkomsten, waarbij samen aan de realisatie van een gemeenschappelijk doel wordt gewerkt – de bekende stip op de horizon. In dit project was de stip het bewerkstelligen van een duurzame manier van warmtedeling in Soest en Soesterberg. Tijdens de eerste bijeenkomst heeft Balance de stakeholders, zoals netbeheerders, woningcorporaties, belangengroepen, provincie en waterschappen, uitgenodigd om in twee groepen het warmte-aanbod en de warmtevraag in kaart te brengen. De gemeente Soest had de regierol tijdens deze bijeenkomsten en Balance was verantwoordelijk voor het programma, de organisatie en het procesmanagement.
Input voor de Energietransitie Visie Warmte van Soest
Om de warmtekansen die door de stakeholders zijn geïdentificeerd, te toetsen op technische haalbaarheid, heeft Balance
het programma HEAT ingezet. Hiermee is de basis voor de business case gelegd, welke van belang is voor de stakeholders om bij het project aangehaakt te blijven. Balance is erin geslaagd de nodige stakeholders bij elkaar te brengen en te houden voor een voorspoedige
samenwerking met elkaar en de gemeente Soest. Het gezamenlijke doel is eenduidig bepaald door de stakeholders en de koers is door Balance gelegd. Maatschappelijke organisaties zijn sinds de start van het project betrokken wat draagvlak voor de rest van het project verzorgt.
Meer informatie?
Neem contact op met
Sander Berkhout
T.+31 6 51829048
E. sanderberkhout@balance.nl
Ervaringen vanuit dit project | Hoe is het verlopen?
“Hierdoor heb ik weer nieuwe lessen geleerd over procesmanagement”
“Werken aan het Grand Design voor de gemeente Soest was uitdagend en daar hou ik van. Het samenbrengen en houden van de vele stakeholders met verschillende belangen ging niet vanzelfsprekend. Gelukkig is de Grand Design-methode een fijne en logische manier van werken. Hierdoor heb ik weer nieuwe lessen geleerd over procesmanagement die ik in toekomstige opdrachten kan toepassen.”
Sander Berkerhout
Senior business consultant