Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen. teameiffel.nl
Balance is onderdeel van

Waalhavengebied Rotterdam

Goederenvervoer van en naar het Rotterdamse havengebied

Status: Lopend
Klant: ProRail

De uitdaging van het havengebied

Het havengebied in Rotterdam staat voor een grote uitdaging. Namelijk, het veilig uitvoeren van het goederenvervoer over het spoor en het opvangen van de groei van vervoer over het spoor. Hiervoor heeft het ministerie in samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam en de Vervoerders, goedkeuring gegeven om een aantal grootschalige projecten te realiseren.

De focus van de Projecten is gericht op het verhogen van de beschikbaarheid van de spoorinfrastructuur en het herstellen van de infrastructuur, zodat deze voldoet aan de toezeggingen die zijn gedaan aan de Vervoerders. Daarnaast moet er ook veilig vervoer plaatsvinden zodat er bij incidenten voldoende middelen zijn om die te bestrijden. Hiervoor wordt in het Havengebied een goed werkend blussysteem aangelegd. Recentelijk is als tijdelijke maatregel een unieke blustrein gerealiseerd.

waalhaven-zuid-rangeerterrein

Verloop van het project

De goederen die aankomen in Rotterdam worden naar de rest van Europa getransporteerd via bijvoorbeeld de Betuweroute. Omdat het vervoer over het spoor groeit, moet de infra op orde zijn en daarnaast aansluiten op de infra in Duitsland en België. De verschillende projecten worden in multidisciplinaire teams uitgewerkt. Er kan al snel een kokervisie ontstaan als ieder project volledig autonoom zijn scope uitwerkt en niet kijkt naar de scope van andere projecten die in hetzelfde gebied worden gerealiseerd. Raakvlakken die ontstaan moeten uiteraard goed gemanaged worden.

waalhaven-aeroview

Raymond de Haan heeft het volgende over het project te zeggen:

Vanuit mijn verantwoordelijkheid als risicomanager zorg ik ervoor dat de diverse projecten waar ik deel van uitmaak niet alleen de projectrisico’s goed in beeld hebben, maar ook geïnformeerd worden van de raakvlak risico’s en impact op het eigen project. De projectmanagers kunnen dan in onderling overleg de beheersmaatregelen bepalen en het risico bij een project beleggen. Door de enorme opgave voor de komende jaren is een goede afstemming tussen de projecten cruciaal om binnen de afgesproken tijd het Havengebied op orde te hebben.

Adviseurs op dit project

marjolein-driessen

Marjolein Driessen

Adviseur Gebiedsontwikkeling
gerbrand-lub

Gerbrand Lub

Adviseur Integrale Projectbeheersing

Bekijk hieronder onze meest recente projecten

Ben je ook geïnteresseerd om op zo n project te werken?

Ben je ook geïnteresseerd om op zo n project te werken?

Onze vacatures:

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

bijlmer-sportcentrumArenApoort-oost-west