Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen. teameiffel.nl
Balance is onderdeel van

Tuinen van West: multifunctioneel recreatiegebied

Fietsen, wandelen, eten, drinken, plukken, genieten, kijken en bewonderen

Status: Opgeleverd
Klant: Gemeente Amsterdam, stadsdeel nieuw-west

Een multifunctioneel recreatiegebied

In Amsterdam West werd sinds 2007 gewerkt aan de realisatie van het project ‘Tuinen van West’, een multifunctioneel recreatiegebied met een oppervlakte van 700 hectare. Hier kun je als bezoeker fietsen, wandelen, eten, drinken, plukken, genieten, kijken en bewonderen. De afronding van het project stond gepland voor 2020. De opdrachtgever had Balance gevraagd om een aantal werkzaamheden uit te voeren en af te ronden.

Het project omvatte de volgende werkzaamheden:

  • Kavels in erfpacht uitgeven aan geselecteerde ondernemers;
  • Kavels in erfpacht uitgeven aan het Recreatieschap Noord-Holland;
  • Het onderzoek afronden naar aansluiting op de N200 in afstemming met Rijkswaterstaat;
  • Opstellen van diverse contracten zoals beheerovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten met de Ondernemersvereniging;
  • Het ongedaan maken van diverse illegale situaties in het gebied;
  • En het onderbrengen van de beheerwerkzaamheden binnen de reguliere organisatie van het stadsdeel.
Balance - Tuinen van West

Collectief werken aan uitdagingen

Balance heeft voor de uitvoering van de werkzaamheden nauw samengewerkt met de assistent-projectmanager. Hierbij stond het vertrouwen en het delen van informatie centraal. Op basis van prioritering zijn de diverse werkzaamheden uitgevoerd, in samenwerking met collega’s binnen het stadsdeel en de centrale stad.

Een juiste en volledige informatie-uitwisseling tussen de diverse professionals binnen de gemeente is cruciaal gebleken. Trajecten als bijvoorbeeld tenderen en uitgifte in erfpacht hebben lange doorlooptijden. Het was dan ook belangrijk om de stappen in het proces op de voet te volgen. Balans in het project is ontstaan door samenwerking. Belangrijke zaken zijn direct opgelost en uitgevoerd, zaken met een langere doorlooptijd zijn gefaseerd. De structuur werd geborgd door het projectteam; waarbij alle expertises aan tafel zaten en over uiteenlopende uitdagingen (PFAS, bodemverontreiniging, plaatsing van vogelkijkhutten) collectief is nagedacht.

Integrale-projectbeheersing-tuinen-van-west

Thomas van der Heide, procesmanager gebiedsontwikkeling, heeft het volgende te zeggen over dit project:

Het interessante van de gebiedsontwikkeling in het gebied Tuinen van West, is dat er alles in samenkomt: natuur, recreatie, uitgeven van erfpacht aan ondernemers, de ambtelijke en de bestuurlijke organisatie. Alle belanghebbenden zijn daarbij buitengewoon bevlogen. Het is de uitdaging om die bevlogenheid en de energie van iedereen te blijven benutten en steeds te bedenken wat wél kan, en niet vast te lopen in regelgeving en stroperige processen die ook bij dit soort gebiedsontwikkeling horen.”

Adviseurs op dit project

Thomas van der Heide

Adviseur Gebiedsontwikkeling

Bekijk hieronder onze meest recente projecten

Ben je ook geïnteresseerd om op zo n project te werken?

Ben je ook geïnteresseerd om op zo n project te werken?

Onze vacatures:

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

LeusdenIntegrale-projectbeheersingTransformatie-Sloterplas-Sloterpark