Advisering VvE’s rondom energietransitie
Balance geeft gratis energieadviezen aan Amsterdamse VvE’s
Status: Lopend
Klant: Gemeente Amsterdam
Filter per expertise categorie
De gemeente Amsterdam is twee programma’s gestart met de focus op energietransitie. Programma Amsterdam Klimaatneutraal (AKN) versnelt de transitie door energie te besparen en duurzaam op te wekken. Programma Aardgasvrij (AGV) heeft zich als doel gesteld de stad aardgasvrij te maken voor 2040. De gemeente heeft 20 buurten aangewezen die als eerste van het gas afgaan.
Beide programma’s lopen in de voortgang tegen de lokale Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) aan. Zo maakt de besluitvorming binnen de verenigingen het lastig om duurzaamheidsmaatregelen te treffen, waardoor het een uitdaging is voor de gemeente om ervoor zorgen dat ook zij van het gas afgaan en klimaatneutraal worden. Om deze reden helpen Amsterdam Klimaatneutraal en Programma Aardgasvrij de VvE’s bij de besluitvorming en het beantwoorden van technische en financiële vraagstukken, onder meer door middel van project- en procesbegeleiding.
Advies vanuit Balance
Balance geeft namens het team van Amsterdam Klimaatneutraal gratis energieadviezen aan de VvE’s. Dit advies vormt de eerste stap in het nemen van duurzaamheidsmaatregelen. Vanuit het team Programma Aardgasvrij wordt procesbegeleiding gegeven voor de VvE’s die van het gas af willen. Zij worden, met hulp van Balance, van A tot Z begeleid. De gemeente Amsterdam leert van dit proces en neemt de geleerde lessen mee in de conceptontwikkeling.
Eindresultaat
Het eindresultaat is een aanpak/concept dat de gebiedsregisseur houvast biedt in het proces van het aardgasvrij maken van VvE’s. Deze aanpak is breed getest, waarbij de ervaringen van Amsterdam Klimaatneutraal zijn meegenomen: het geven van gratis energieadviezen.
Meer informatie?
Neem contact op met
Elsa Sorgedrager
T. 020 676 3993
E. elsasorgedrager@balance.nl
Ervaringen vanuit dit project | Hoe is het verlopen?
“Het verduurzamen van de bestaande bouw is een grote uitdaging, helemaal als het gaat om de Vereniging van Eigenaars. In deze situaties komt besluitvorming om de hoek kijken. Enkele bewoners kunnen voor een heel complex beslissen of een maatregel wel of niet wordt aangenomen. Ik heb geleerd dat de juiste informatievoorziening hierbij essentieel is. Door duidelijke taal te spreken en open en transparant te zijn krijg je bewoners sneller mee. Dit bevordert het besluitvormingsproces.”
Elsa Sorgedrager
Adviseur Gebouwde Omgeving