Blog

Projectbeheersing: Klaar is Kees?

Veel projectorganisaties hebben het inmiddels begrepen: als er niet wordt geïnvesteerd in projectbeheersing, dan blijven projecten onaangename verrassingen met zich meebrengen.

Opdrachtgevers zijn ‘allergisch’ voor zulke verrassingen. Zij zijn degenen die de onvoorziene kosten moeten verklaren aan directies en bestuurders. Projectbeheersing wordt daarom steeds vaker als een volwaardig vakgebied beschouwd. Geen onaangename verrassingen meer. “Klaar is Kees!”, zou je denken… 

Dat nieuwe vakgebied blijkt echter een ingewikkeld en veelkoppig monster te zijn. Projectbeheersing betreft de samenhang tussen scope, risico’s, kosten, planning, kwaliteit en capaciteit. Want uitloop van de planning resulteert ook vaak in hogere kosten. Juist die complexiteit vraagt om uiteenlopende experts. Onder andere risicomanagers, planners, kostendeskundigen en kwaliteitsfunctionarissen kunnen de hoeveelheid verrassingen beperken. Beheersen gaat nu eenmaal niet vanzelf.

Veel projectorganisaties beseffen dat beheersing noodzakelijk is, maar staan nu voor de vraag hoe ze dit moeten invullen. Sommige organisaties kiezen ervoor om zelf te investeren en de noodzakelijke experts op te leiden. Andere projectorganisaties laten de invulling over aan de markt en maken projectbeheersing onderdeel van een (geïntegreerd) bouwcontract. In weer andere gevallen wordt er expertise voor de projecten ingehuurd. Een combinatie is ook mogelijk.

Welke afwegingen spelen een rol bij de keuze voor zelf doen, inhuren of uitbesteden? Het houdt vele projectafdelingen bezig. Er is niet één oplossing die voor iedereen werkt. Het is wél van belang dat een uniforme handelswijze wordt gehanteerd en de keuze niet voor elk project afzonderlijk wordt gemaakt. Hierdoor weet je in welke kennis je wel en niet hoeft te investeren. Het leidt tot duidelijkheid! Zo sta je niet steeds weer voor een lastige keuze. Klaar is Kees! 

Door: Rob Jongkind, Businessconsultant integrale projectbeheersing bij Balance – Advies, Projecten, Interim

Eerder gepubliceerd op http://www.cobouw.nl
 

Begin met typen en druk op enter om te zoeken