Blog

Dames: Show some balls!

Nog steeds bezetten te weinig vrouwen leiderschapsposities binnen organisaties en het projectmanagement van complexe grootschalige projecten. Terwijl er al geruime tijd meer meisjes dan jongens afstuderen aan Hogescholen en Universiteiten en ook nog eens hogere cijfers behalen.

Waarom treden zij niet evenredig toe tot de echelon van bestuurders en beslissers? Aan kwaliteit kan het niet liggen. Waaraan dan wel?

Howard is aardig, Heidi niet
Recent las ik een onderzoek van de Columbia Business School en de New York University dat wellicht een belangrijke reden aantoont. Hierin kregen twee groepen studenten een waargebeurde casus voorgelegd over de ondernemer Heidi Roizen. Eén groep kreeg haar succesvolle carrière te lezen. Over hoe ze niet heeft geschroomd haar ‘outgoing’ persoonlijkheid en indrukwekkende netwerk in te zetten. De andere groep kreeg exact hetzelfde verhaal, alleen heette Heidi nu ‘Howard’. Na afloop waardeerden de studenten Heidi en Howard gelijk op bekwaamheid en bereikte resultaten. Daarnaast werd Howard een aantrekkelijke vent gevonden waar je graag voor werkt. Heidi echter, werd egoïstisch genoemd en zeker niet iemand voor wie je wilt werken!

Heersende perceptie: een vrouwelijke leider is een bitch
Conclusie: we beoordelen nog steeds op basis van stereotypen. Mannen: gedreven, jagers, beslissers. Vrouwen: verzorgers, gevoelig, delend. Vertonen vrouwen, meer zogenaamde mannelijke eigenschappen, dan wordt dat dus niet gewaardeerd. En hier kan wel eens een belangrijk puzzelstukje gevonden zijn. De gevoeligheid van vrouwen versus de perceptie. Want hoe je het wendt of keert, vrouwen willen vaak aardig gevonden worden. Als vrouw word je toch ook niet blij van kwalificaties als Bitch, Attilla de Hun of Kenau?

Incasseren en recupereren als sleutelbegrippen
Vrouwelijke leiders worden vaak getypeerd als agressief, geen teamplayers en niet aardig. Dit kan ik zelf beamen. Ik kan pittig uit de hoek komen, dat weet ik. Maar als ik een discussie stevig inzet dan is het opvallend hoe vaak ik niet inhoudelijk maar juist zeer persoonlijk word bejegend. Men vindt de zakelijk stevige houding van een vrouw vaak lastig. Het komt niet overeen met het verwachtingspatroon. Je moet als vrouw behoorlijk kunnen incasseren en recupereren wil je je staande houden. Zelfs Sheryl Sandberg, topvrouw van Facebook geeft toe weleens een traantje weg te pinken na stevige kritiek.

Show some balls!
De gevoeligheid gekoppeld aan het feit dat vrouwen carrièrestappen nemen op basis van bewezen kwaliteiten in plaats van potentieel, zoals mannen, maakt onder meer dat vrouwen achterblijven in leiderschapsrollen. Ook dat kan ik beamen. Pas na 12 succesvolle jaren en meerdere directeuren durfde ik de schroom van me af te werpen en zelf aan de lat van Balance Financieel Management te gaan staan. En van die stap heb ik nog nooit een minuut spijt gehad. Crisis of niet. Dus dames: Show some balls! Als “ze” lelijk tegen je doen, roep je gewoon: Boeh! Managen is veel leuker dan je denkt.

Marit van Aken, directeur Balance Financieel Management bij Balance – Advies, Projecten, Interim

Eerder gepubliceerd in Cobouw

Begin met typen en druk op enter om te zoeken