Blog

Terug naar een binnenstad 0.0

Amersfoort – Op zaterdagochtend of -middag met de hele familie naar de binnenstad van Amersfoort om weer nieuwe kleren te kopen. Een halfjaarlijks ritueel, met veel wachten, tot ieder gezinslid weer een complete outfit had. En dat in een binnenstad waar grote winkels als V&D en C&A en Hema het straatbeeld definiëren.

Nu winkelen we bij deze winkels online en staan er steeds meer panden te koop. Ik vraag mij af: wat voor toekomst heeft onze geliefde binnenstad?

Online winkelen is wel zo makkelijk. De deurbel gaat en er wordt een pakket afgeleverd met diverse maten om thuis te passen. De hele familie hoeft niet te wachten voor het pashokje of te lopen klieren in de winkel. De keuzes zijn al gemaakt via het beeldscherm, waarop je zelfs je maten kunt opgeven zonder dat je er verlegen van hoeft te worden. Maar wat betekent dit voor onze binnenstad? Geregeld is in het nieuws geweest dat onze icoon V&D het niet makkelijk heeft en bijna uit het straatbeeld was verdwenen. En met dit bedrijf zoveel anderen. Borden met de tekst ‘Te koop’ bepalen steeds meer het beeld in de binnenstad. Dichtgetimmerde puien nadat de ramen zijn ingegooid. Het centrum wordt daardoor steeds minder aantrekkelijk voor de passanten.

Als online winkelen steeds meer de overhand krijgt, komt er veel ruimte vrij in de binnenstad. Welk plannen hebben gemeenten hiervoor? Het beschermen van de detailhandel is natuurlijk jaren de tendens geweest. Welke nieuwe functies passen het beste in die veranderende binnenstad? Links en rechts ontstaan initiatieven om kleinschalige eetgelegenheden of overnachtingen toe te staan. Dat is aantrekkelijker dan die uitgestorven, dichtgetimmerde puien. Ik voorzie een binnenstad 0.0. De plek waar gewoond wordt en waar bewoners een deel van hun huis voor kleinschalige bedrijvigheid gebruiken, of dat nu voor eten, drinken of overnachten is. En die grootwinkelbedrijven? Die verhuizen naar de bedrijventerreinen. Met een goed proces kunnen gemeenten hierop anticiperen en zorgen voor een blijvend aantrekkelijke en levendige binnenstad waar je niet alleen op zaterdagen goed wilt toeven.

Door: Wim van Steeg, business consultant integraal projectmanagement

Eerder gepubliceerd op www.cobouw.nl

Begin met typen en druk op enter om te zoeken