Blog

Landelijke Omgevingsmanagement dag & Balance

Balance was op 27 juni 2019 aanwezig op de landelijke Omgevingsmanagement dag (LOMD) in Den Bosch. Dit LOMD event stond in het teken van kennisuitwisseling en netwerken. Tijdens deze dag hebben onze experts Koen Raats, Gerard Boks en Toine de Gier diverse workshops gegeven. De eerste workshop ging over de Coalitiescan. Hier werd ingezoomd op het ontdekken van denkgroepen in projecten. In de tweede workshop werd ingegaan op het onderwerp ‘Issue Gestuurd Werken’. Verder in dit artikel blikken we terug op de LOMD en de workshops.

Workshop Coalitiescan

Koen Raats (Balance) en Jesse Stammers (Antea Group) verzorgden samen de workshop ‘Coalitiescan’. De workshopdeelnemers gingen een experiment doen. Zij gingen door middel van hun telefoon aan de slag met het testen van de interactieve applicatie. En wat blijkt: de applicatie werkt! Hierin hebben de deelnemers waardevolle feedback gegeven, zodat we de applicatie verder kunnen verbeteren.

De Coalitiescan

Met de Coalitiescan is het mogelijk om snel, onafhankelijk en interactief te weten te komen hoe diverse stakeholders tegen een project aankijken. Het is een interactieve applicatie-tool, gebaseerd op de wetenschappelijke q-sort methodologie, waarmee de belevingswereld van stakeholders wordt blootgelegd. Met de coalitiescan worden per project diverse denkgroepen geïdentificeerd en wordt duidelijk welke stakeholders bij welke denkgroep horen. Het organiseren van participatietrajecten of procesmanagement rondom deze denkgroepen leidt aantoonbaar tot meer draagvlak.

Koen en Jesse hebben de eerste workshop ‘Coalitiescan’ als een ‘coming out’ ervaren, omdat zij namens Balance en Antea Group een nieuwe applicatie presenteerden: De Coalitiescan. Beide bedrijven hebben de handen als concurrenten ineengeslagen om gezamenlijk aan deze applicatie te werken, omdat ze er samen in geloven.

Lancering van de applicatie wordt voorzien in september 2019!

Workshop Issue Gestuurd Werken

Issue Gestuurd Werken? Dat doen we toch al?” Dit was de eerste reactie van een aantal deelnemers in deze workshop tijdens de LOMD. De ervaring van Balance als omgevingsmanager in middelgrote tot grote infrastructurele projecten is dat er inderdaad wel issue gestuurd gewerkt wordt, maar dat dit vooral reactief is. In deze workshop werd door onze collega’s Gerard Boks en Toine de Gier juist de aandacht gelegd op het issue gestuurd werken aan de voorkant van iedere projectfase. Aan de voorkant wordt in samenwerking met het projectteam de issues geïnventariseerd. Naar aanleiding van de issues kunnen de stakeholders op een eenvoudige manier geselecteerd worden en daaraan gekoppeld het participatieniveau per stakeholder. Door de inbreng van een casus tijdens de workshop werd door de deelnemers ervaren dat met issue gestuurd werken grip ontstaat op het gehele project en op de stakeholders.

Issue gestuurd werken

Afsluitend aan de workshop werd kort stilgestaan bij de ‘Issue-miner’; een app die ontwikkeld wordt door Balance, waarmee issues geïnventariseerd benoemd kunnen worden zowel intern (binnen het projectteam) als extern (door de stakeholders). Daarbij kunnen issues geprioriteerd worden op mate van impact en invloed. Hierdoor creëert de tool een overzicht van de mate van control en helpt het de werkzaamheden van de omgevingsmanager te prioriteren.

Landelijke omgevingsmanagement dag LOMD en Balance

Wist je dat?

Benieuwd hoe jij jouw zaken in omgevingsmanagement kan prioriteren en meer draagvlak kan creëren in je projecten? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen

Terugblik LOMD en workshops

Wij kijken terug op een zeer geslaagde Landelijke Omgevingsmanagement dag en workshops. Balance was één van de hoofsponsoren van de dag en we waren zichtbaar aanwezig met onze zomerse stand in de centrale hal van het Congrescentrum 1931. De kwaliteit van de workshops was dit jaar verrassend goed en heel divers. We hebben ons weer volop laten inspireren door mooie projectverhalen uit de praktijk en dilemma’s waar collega’s tegen aan zijn gelopen. Het is een feestje om op deze jaarlijkse dag (oud)collega’s en vakgenoten te spreken en de laatste ontwikkelingen mee te krijgen. Op naar de 10e editie van de LOMD in 2020, daar is Balance zeker weer present!

Wil je meer lezen over omgevingsmanagement? Bekijk ons overzicht

Geschreven door:

Pieter-Corné den Braber

Pieter-Corné den Braber

Project-consultant bij Balance

Joost Hermans

Joost Hermans

Project-consultant bij Balance

Toine de Gier

Toine de Gier

Project-consultant bij Balance

koen raats

Koen Raats

Project-consultant bij Balance

licht

Filter per blog categorie

Alle blogs
Projectmanagement
Integrale projectbeheersing
Omgevingsmanagement

Centrale overheid
Contractmanagement
Assetmanagement
Gebiedsontwikkeling

Tendersupport
Energietransitie
Subsidies
Aannemerij

Energie
Decentrale overheid
Waterschappen
Private sector

Desktop icon

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste én belangrijkste Balance-nieuws.

Begin met typen en druk op enter om te zoeken