Blog

Wereldse tenderreis

Tenderen is net een wereldreis. Je weet niet precies wat je te wachten staat en de reis loopt vaak anders dan je vooraf denkt.

De meeste wereldreizen beginnen op papier. Natuurlijk grijp je vooraf alles aan om de reis tot een succes te maken. Je leest alles wat los en vast zit. Uren surf je op internet. Ieder detail van je reis stippel je uit.

Tips en adviezen

Daarnaast spreek je een ervaren wereldreiziger, iemand die je precies vertelt wat je te wachten staat. Je krijgt tips en adviezen. Ademloos hoor je zijn verhalen aan en sla je informatie op. Na al dat leeswerk krijgt je reis nu nog meer inhoud.

Vol van je reis deel je bij terugkomst je verhalen met de ervaren wereldreiziger. Hij vertelt je dat je juist het mooiste plekje op je route hebt overgeslagen. Hoe kon dat nu gebeuren? Had je het ergens kunnen lezen? Waarom heeft hij dit niet vooraf gezegd? Wat een gemiste kans.

Nu ervaren de meeste mensen een tender misschien niet direct als een wereldreis. Maar de vergelijking is interessant. De voorbereiding op zowel een tender als een wereldreis is immers hetzelfde. Zodra de uitvraag bekend is, grijp je alles aan om de aanbesteding tot een succes te maken. Je leest de uitvraag volledig, stort je op de beschikbare documenten en bereid je voor. De inlichtingenbijeenkomst is hét moment om gevoel te krijgen bij de informatie die je hebt gelezen. Ieder woord en iedere gelaatstrek van de opdrachtgever sla je op. Deze opdrachtgever is glashelder over zijn doelstellingen en verwachtingen. Je hebt helemaal door wie en wat hij zoekt. Denk je…

Het team gaat op pad en werkt op basis van wat ze hebben gelezen en gehoord de gevraagde stukken uit en levert deze in. Dan komt de verrassende uitslag: net geen eerste. Wát? De feedback is alleen positief, maar toch: perfecte aanbieding, complimenten voor de toepassing en de uitwerking. “U heeft alleen geen aandacht besteed aan social return.”

De echte reis

Tijdens het evaluatiegesprek snapt de opdrachtgever de teleurstelling. Wat bleek nu? De opdrachtgever was erg gecharmeerd van de ongevraagde social return-oplossing van de concurrent. Als we dit toch hadden geweten. Dan hadden we een heel andere reis gemaakt. En wie weet wat we dan waren tegengekomen. Ik daag tenderteams uit om altijd creatief te blijven. Durf van de gebaande paden af te wijken. Maak van je tender een wereldreis. Dat levert de prachtigste verrassingen op.

Jaap Peelen, best value-adviseur en businessmanager Tender Support bij Balance – Advies, Projecten, Interim

Eerder gepubliceert op www.cobouw.nl 

Begin met typen en druk op enter om te zoeken