Blog

Vertrouwen door beter te presteren

In mijn dagelijkse praktijk als strategisch inkoopadviseur van infra- en bouwprojecten bij de overheid, gaat het meestal over inkoopprocedures. Veel projectleiders geven de voorkeur aan het makkelijkste inkoopproces. Het liefst worden opdrachten één-op-één gegund aan een ingenieursbureau of aannemer, waarmee de projectleider een goede relatie heeft. Is dit wel de juiste strategie?

Natuurlijk willen we in een vertrouwde omgeving samenwerken. Met een partij waarmee je jarenlang lief en leed hebt gedeeld. Er is niets menselijker dan deze emotie. Of de belastingbetaler daar begrip voor heeft, is een andere vraag. Door de jarenlange samenwerking wordt elkaar bij issues vaak de hand boven het hoofd gehouden. Ook is er geen incentive voor de aannemer of ingenieur om een stap extra te zetten: de opdracht is immers toch al binnen. Kabbelend gaan we voort. Dit is verloren tijd en vanuit inkoopperspectief een zwakte.

Je wilt de best presterende opdrachtnemers voor je projecten. Een goed voorbeeld uit een andere markt is booking.com waar via cijfers hotelprestaties duidelijk zichtbaar zijn. Als inkoper wil je toch ook zulke cijfers van opdrachtnemers zien? Bijvoorbeeld hoeveel energie een bedrijf het afgelopen jaar heeft bespaard? En inzicht in de percentages van succesvolle projecten, opleveringen binnen budget, planning en kwaliteit. Maar ook in de mankementen van prestaties én de reeds behaalde verbeteringen. Vaak is er bij opdrachtnemers wel een kwaliteitssysteem, maar echt toegerust op het continu meten van prestaties is dit nog niet. De pro-activiteit van opdrachtnemers moet daarom wat mij betreft toenemen.

Als bedrijven zich organiseren om continu hun prestaties te meten en beter te presteren, geven ze ook continu vertrouwen naar de opdrachtgever en onderhouden ze de relatie. Naar mijn mening de beste oplossing voor een gezonde concurrentie en een vertrouwde samenwerking.

Door: Eelco Nap, senior business consultant Inkoop- en Contractmanagement bij Balance – Advies, Projecten, Interim

Eerder gepubliceerd op www.cobouw.nl

Begin met typen en druk op enter om te zoeken