Blog

Opdrachtgevers handhaven de geboden meerwaarde van aannemers vaak niet

Twee jaar geleden heb ik een aannemer meegeholpen aan de inschrijving op basis van EMVI (Economisch Meest Voordelige Inschrijving). Hij bood mee naar de gunning voor een infrastructureel project. Ze wonnen de aanbesteding op EMVI. We hadden veel kwalitatieve meerwaarde aangeboden en de opdrachtgever had dit ook hoog gewaardeerd. Het betrof onder andere de meerwaarde op verkeersmaatregelen, die zorgden voor minder hinder en SROI (Social Return on Investment), waarbij kansarme toetreders tot de arbeidsmarkt deelnemen in het project. De prijs- kwaliteitverhouding was 50/50, maar door een hogere kwaliteitsscore dan de concurrentie wonnen we de aanbesteding.

Een paar maanden geleden belde ik de projectmanager van de aannemer van het betreffende project. Ik was benieuwd hoe de geboden meerwaarde had uitgepakt. Als hier resultaten mee zijn geboekt dan levert dit zeker meerwaarde op voor nieuwe aanbiedingen. Ik vroeg hem dan ook naar de resultaten. Het antwoord was verbluffend. ‘Oh ja’ zei hij, ‘die SROI is helemaal niet doorgegaan, dat werkte niet met de sociale instantie die daar bij betrokken was. En ja, die extra verkeersmaatregelen die zorgden voor minder hinder, die hebben we niet gedaan, heeft niemand ook ooit naar gevraagd’. Navraag bij andere projectmanagers in de infrastructuur leverden mij vergelijkbare antwoorden op. Waarom doen we dan EMVI vraag ik me af?

Afgezien van het feit of opdrachtgevers de moeite nemen om het contract met de aannemer werkelijk te handhaven, werd duidelijk dat bepaalde gekozen kwaliteitscriteria voor de EMVI niet altijd makkelijk te handhaven zijn. SROI is daar een goed voorbeeld van. Wat ook vaak gebeurd is dat een aangeboden sleutelfunctionaris (met een erg positieve beoordeling) opeens vertrekt. De aannemer stuurde de sleutelfunctionaris gewoon naar een ander project. De opdrachtgever handhaafde ook hier niet. Inmiddels heeft deze opdrachtgever zijn clausules in het contract voor de sleutelfunctionarissen aangepast. Er zullen nog vele voorbeelden volgen.

Ondertussen adviseer ik mijn opdrachtgevers om alleen die kwaliteitscriteria voor EMVI te selecteren die ook daadwerkelijk te handhaven zijn. En, ik adviseer ze om het contractmanagement van de realisatie van een infrastructureel project zodanig in te richten dat de geboden meerwaarde expliciet wordt gehandhaafd. Bij het (deels) ontbreken van de meerwaarde zal een boete, groot 150% over de aanvankelijk geboden meerwaarde, worden opgelegd. Dit is niet alleen fair naar de opdrachtgever, maar ook naar de aannemers die het werk niet gegund hebben gekregen, omdat hun meerwaarde in de EMVI lager werd gewaardeerd. Door duidelijk het contract en de geboden meerwaarde te handhaven worden opdrachtgevers weer gerespecteerd en wordt geboden meerwaarde ook daadwerkelijk gerealiseerde meerwaarde.

Door: Eelco Nap, consultant Inkoop- en contractmanagement bij Balance – Advies, Projecten, Interim.

Eerder gepubliceerd op Aanbestedingscafe.nl 

Begin met typen en druk op enter om te zoeken