Blog

Koop de dienst, niet het product!

Bezit is verleden tijd, het gaat tegenwoordig om het aanbieden van diensten. Airbnb en Uber zijn goede voorbeelden, ze leveren wereldwijd diensten en bezitten helemaal niets.

Een gemeente besteedde onlangs de dienst ‘zitten aan een bureau’ aan. Marktpartijen boden voor deze dienst stoelen aan voor een periode van 15 jaar, waarbij nadien de materialen 100% worden hergebruikt voor andere doeleinden. Als de stoel kapot gaat wordt deze vervangen of gerepareerd door de marktpartij. Dit in plaats van stoelen te kopen, waarbij de gemeente stoelen bezit, moet beheren, onderhouden, repareren en weggooien. Hoe slim is dat?

Graag zou ik zien dat de overheid dit op grotere schaal toepast. Zo kunnen ook autowegen als dienst aanbesteed worden voor een bepaalde periode, laten we zeggen 20 jaar. Terwijl de overheid nu miljarden euro’s investeert in het aanschaffen en bezit nemen van miljoenen tonnen zand, beton, staal en asfalt, geven ze al deze grondstoffen na de gebruiksperiode simpel weg aan recyclingbedrijven. Verspilling van geld.

Door de materialen niet in bezit te nemen maar deze door een marktpartij (bouwer of aannemer) ter beschikking te stellen, wordt efficiënter met de waarde van materialen omgegaan. Deze partij legt de weg aan, onderhoudt deze om de dienst in stand te houden en haalt na 20 jaar het asfalt, de funderingsmaterialen, lichtmasten en matrixborden, desnoods ook alle tank- en servicevoorzieningen, weer op. Om de waarde te behouden zal de aanbieder wel 10 keer nadenken hoe ze dit ontwerpen. De waarde van materiaal wordt zodoende maximaal behouden en de overheid zit niet met verwaarloosde materialen opgescheept. Als deze weg bovendien energie oplevert, bijvoorbeeld met koud-warmte-opslag, worden de kosten van de dienst vele malen lager dan de exploitatie en beheer van de huidige wegen…

Elke dag dat we hier eerder aan beginnen komt de belastingbetaler er beter uit. Hoe slim is dat?

Door: Eelco Nap, business consultant Inkoop- en Contractmanagement bij Balance – Advies, Projecten, Interim 

Eerder gepubliceerd op: AanbestedingsCafe.nl

Begin met typen en druk op enter om te zoeken