Blog

Jus d’orange of smoothie?

Een groot glas jus d’orange, dáár had ik behoefte aan. Ik zat in de auto, op weg naar een aannemer om een tenderteam te begeleiden bij de uitwerking van de kwalitatieve stukken. Bij het eerstvolgende wegrestaurant besloot ik een stop te maken om even wat te drinken. In het wegrestaurant viel mijn oog meteen op een vitrine vol ijsschaafsel met daarin allemaal glazen met verschillende soorten smoothies. Het enorme aantal waaruit ik kon kiezen verbaasde me. Blijkbaar kan alles samen in de blender. Ik vroeg aan de medewerkster achter de balie om een glas verse jus d’orange. Haar antwoord was kort en duidelijk: “Helaas, dat hebben we niet!”.

Ratjetoe
Na mijn korte stop reed ik door naar de aannemer en zijn tenderteam. Het betrof een EMVI-uitvraag. De medewerkers zaten rond de vergadertafel met gefronste voorhoofden. Het was voor het team onduidelijk wat nu exact de vraagstelling was. Ik herkende meteen de structuur van een Best Value uitvraag, met daaraan gekoppeld een aantal doelstellingen en daaraan weer toegevoegd een aantal EMVI-kwaliteitsvragen. Een ratjetoe dus! De teamleden hadden geen Best Value ervaring, dus ik begreep de verwarring volledig.

Op de terugweg, na het overleg, moest ik weer denken aan de smoothies en het gebrek aan een simpele jus d’orange. Waarom kom ik de laatste tijd ook steeds minder zuivere Best Value of EMVI-uitvragen tegen op de markt? Het lijkt wel of de uitvragen tegenwoordig steeds meer bestaan uit een beetje van dit en een beetje van dat. Hup in de blender en afwachten of het smaakt. Deze hybride vormen leiden tot onduidelijkheid en onrust. In plaats van de uitdaging aan te gaan, ziet de aannemer ineens allerlei risico’s. Als tenderadviseur is het iedere keer weer lastig om zo’n uitvraag goed te doorgronden en om het team van de juiste adviezen te voorzien.

Gelukkig zie ik ook nog steeds zuivere uitvragen op de markt. Zowel voor het tenderteam, mijzelf als de opdrachtgever creëert dat rust en duidelijkheid. Daarnaast worden zowel de uitvraag als de plannen kwalitatief steeds beter wanneer de uitvraag zuiver is. Zo blijven we constant leren van elkaar en voorkomen we onnodige discussies over onduidelijkheden. Wat dat betreft gaat mijn voorkeur nog steeds uit naar een vers glas jus d’orange in plaats van een mengeling van allerlei ingrediënten.

Door: Drs. ing.  Jaap Peelen, Best Value adviseur en business manager Tender Support bij Balance – Advies, Projecten, Interim

Eerder gepubliceerd in Cobouw Magazine

Begin met typen en druk op enter om te zoeken