Blog

Jong geleerd, oud gedaan

Afgelopen week zat ik tijdens het avondeten samen met mijn gezin aan de eettafel. Iedereen vertelde om de beurt wat hij of zij die dag had meegemaakt. Zo vertelden mijn zoons, die allemaal op de basisschool zitten, dat ze in het kringgesprek uitgebreid hadden mogen vertellen over hun hobby’s en ervaringen. Alle drie waren ze trots en vol enthousiasme. Als vader kun je op dat moment alleen maar genieten!

10-minutengesprek
Tijdens het 10-minutengesprek later in de week vroeg ik aan één van de docenten waarom kinderen tegenwoordig zo worden uitgedaagd om te vertellen over hun ervaringen en hobby’s. De docent vertelde dat de kinderen hierdoor leren om een verhaal op te bouwen met een duidelijke structuur, dit zowel verbaal als non-verbaal goed over te brengen en om vragen van klasgenootjes te ontvangen en beantwoorden. Door dit regelmatig te doen leren ze om een presentatie goed voor te bereiden en met spanning om te gaan.

Toen was ik aan de beurt om aan de keukentafel mijn ervaringen te vertellen. Ik had eerder die dag een training gegeven aan een sleutelfunctionaris van onze opdrachtgever. Deze man, met veel kennis en ervaring, had moeite om zich als expert te profileren. Niet omdat hij kennis of expertise miste, maar omdat hij het niet goed onder woorden wist te brengen. Vooral het feit dat hij over zichzelf moest praten en waarom hij de expert was, voelde voor hem niet natuurlijk. Het kwam op hem meer over als een trucje dan dat zijn zelfvertrouwen toenam. Voor mij als trainer was het dan ook een uitdaging om hem te doorgronden.

Kringgesprek
De opzet van een kringgesprek is dan zo gek nog niet. In plaats van de standaard interviewvragen, voelde deze man zich meer op zijn gemak toen ik hem vroeg over zijn werk en passie te vertellen. Op dat moment kwam er weer vuur in zijn ogen en herkende ik de blik die ik ook bij mijn zoons had gezien. Hij was in staat om gestructureerd te vertellen en alle vragen die ik hem stelde te beantwoorden. Door net even een andere werkwijze te gebruiken kan het resultaat verrassend zijn. Hetzelfde doel is hiermee bereikt. Ik ben benieuwd hoe mijn zoons hier over twintig jaar in staan. Wellicht is mijn rol dan wel overbodig.

Door: Jaap Peelen, Best Value-adviseur en businessmanager Tender Support bij Balance – Advies, Projecten, Interim.

Eerder gepubliceerd in Cobouw Magazine

Begin met typen en druk op enter om te zoeken