Blog

Goed inschrijven vergt meer dan een rekenmachine

Den Haag – In de ‘oude wereld’ was het makkelijk: klus bekijken, beetje rekenen, prijs in een envelop vermelden, klaar. Nieuwe opdracht binnen. Met de komst van geïntegreerde contracten en emvi zijn deze tijden voorbij. Voor aannemers is een grotere rol weggelegd: we moeten creatieve oplossingen bedenken. Daar komt meer bij kijken dan een prijs berekenen, toch?

Twintig jaar geleden reed ik met mijn vader regelmatig naar een locatie voor de inschrijving van een bagger-, beschoeiings- of leidingbouwproject. We bekeken de omstandigheden en op de weg terug gingen we hoofdrekenen. We bepaalden de inschrijfprijs eerst vanuit de methode van eenheidsprijzen, daarna nog een keer als de som van koop en van capaciteit van materieel en werkploegen. Voordat we terug waren op kantoor, wisten we de prijs. Vervolgens ging de werkvoorbereider drie weken rekenen, en kwam met een prijs die hooguit 5 procent afweek van onze hoofdrekensessie van vijftien minuten.

Vandaag de dag wordt de aannemer om meer dan alleen een prijs gevraagd. Hoe beheers ik het project? Wat is de juiste oplossing om aan de eisen te voldoen? Hoe ontzorg ik de opdrachtgever? Houd ik de omgeving tevreden? En: werk ik veilig? Het zijn enkele van de vele vragen waarover je als inschrijver moet nadenken. Je overziet het project, eigenlijk net als mijn vader. Hij doorliep ook deze stappen om tot een juiste prijs te komen. De kunst is nu om naast de prijs ook de aanpak op doordachte wijze in kwaliteitsdocumenten te beschrijven.

Succesvol inschrijven wordt nu bepaald door tijdig kunnen overzien van de benodigde expertise om antwoord te geven op de vragen in de aanbestedingsdocumenten. De meeste aannemers zijn hiertoe vaak nog niet in staat. De experts die antwoord kunnen geven op de belangrijkste vragen, zitten meestal al vast op een ander project.

Geef uw experts de ruimte om naast het draaiend houden van hun project, richting te kunnen geven aan nieuwe opdrachten. Uw experts zijn in staat om vanaf t=0 aan te geven wat wel en wat niet een opdracht is voor de onderneming. Ze kunnen de juiste sub-experts aanwijzen voor de tender en de juiste vragen stellen aan de aanbesteder voor inlichtingen.

Deze experts hoeven niet uit te blinken in hoofdrekenen, maar kunnen na een locatiebezoek op de weg terug naar kantoor overzien welke expertises nodig zijn om de aanbesteding te winnen.

 

Door: Eelco Nap, business consultant Inkoop- en Contractmanagement

Eerder gepubliceerd in Cobouw

Begin met typen en druk op enter om te zoeken