Blog

EMVI maakt van aanbesteden topsport

U kent het vast nog wel. Vlak voor sluitingstijd van een aanbestedingstraject ijsbeert een aantal aannemers rond voor de brievenbus van de aanbestedende partij. Druk bellend proberen ze snel nog de beste deals te sluiten en zo goedkoop mogelijk capaciteit – mensen en materiaal – te organiseren. Want: de laagste inschrijver wint. Waardoor uit zo’n traject geregeld een voor de opdrachtgever totaal onbekende partij rolt. Niet altijd een prettige verrassing, zeker als het een voorbode is van een weinig sportief contractgevecht om de centen tijdens de uitvoering.

EMVI durf ik daarom een zegen voor de bouw- en infrawereld te noemen. Want dit dwingt deelnemers het project écht te doorgronden. Vergelijk je het met het puur op prijs bieden volgens een voorgeschreven bestek, dan is de benodigde creativiteit en denkkracht dankzij EMVI verveelvoudigd.

En daarmee maakt EMVI van aanbesteden een topsport. Een typische teamsport bovendien – wil je winnen, dan is het zaak de juiste specialisten bij elkaar te brengen in een team dat goed op elkaar in is gespeeld. Training is een absolute vereiste. Het is de mind die getraind moet worden, de wil om te winnen. Veel hangt af van het uithoudingsvermogen en de creativiteit van de teamspelers. Binnen de beschikbare tijd is het zaak evenwicht te vinden tussen oplossingen die creatief zijn én gegarandeerde meerwaarde leveren. Natuurlijk wil je ook de beoordelaar nog weten te bekoren.

Is er dan doping voorhanden? Ja, de liefde voor je werk. En een absoluut geloof in de meerwaarde van het project. Is daarvan genoeg in het team, dan ligt die overwinning voor het grijpen. Inclusief alle roem en glorie voor de toekomstige opdrachtgever. Want wie wil er nou niet een team met absolute toppers?

Eelco Nap, business consultant Inkoopstrategie en Tender Support bij Balance – Advies, Projecten, Interim

Eerder gepubliceerd in Cobouw

Begin met typen en druk op enter om te zoeken