Blog

Emvi kan nog mooier

De economisch meest voordelige inschrijving (emvi) is gemeengoed geworden bij overheidsaanbestedingen binnen de infrastructuur en bouw. Kwaliteit als uitgangspunt: het is een zegen voor het intellect van de bouwsector. Slimme en innovatieve oplossingen worden geboden waar de aanbesteder zelf niet op zou zijn gekomen of haalbaar achtte. Waarom blijkt in de praktijk dan toch te vaak de prijs leidend bij de gunning?

Als emvi goed wordt toegepast, ontstaan mooie oplossingen! Innovatieve oplossingen komen naar boven uit de geboden kwaliteitsdocumenten. Zo bespaart de hsl-zuid nu onderhoudskosten door het gebruik van 120 meter lange raildelen. En werd de A59 bij Rosmalen twee maanden eerder opgeleverd zonder budgetgevolgen. Aannemers organiseren barbecues voor buurtbewoners om de overlast die hun werk hen bezorgt, te verzachten.

Ondanks bewezen voordelen, zie ik in onze praktijk dat inkoopafdelingen het aanbesteden volgens emvi vaak als een lastige verplichting zien. Bij inschrijving worden wel kwaliteitsdocumenten gevraagd, maar deze kunnen nauwelijks tegenwicht bieden aan de inschrijfprijs.

Met andere woorden: de aannemers die op kwaliteit de concurrentie ver achter zich laten, verliezen de aanbesteding alsnog op prijs. Het gevolg: een prijsvechter gaat er met de buit vandoor en voert tijdens de uitvoering een straf claimbeleid toe om zijn lage inschrijving te compenseren.

Een hieruit volgend negatief effect is dat de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer er niet beter op wordt. De opdrachtgever is gefrustreerd omdat hij deze aannemer helemaal niet heeft gewild. De overige inschrijvers hebben veel geld geïnvesteerd om meerwaarde te bieden en staan met lege handen. Er liggen dan allemaal uitgewerkte innovatieve oplossingen op tafel waar niets mee wordt gedaan.

De oplossing? Hecht meer waarde aan meerwaarde. Wat mij betreft moet emvi nog veel meer aangescherpt worden. De inkoopafdelingen bij de overheden doen er verstandig aan om emvi zo in te richten dat meerwaarde werkelijk wordt gewaardeerd. Door het instellen van een minimale prijs kan prijsvechten voorkomen worden. En het stellen van een plafondprijs bewaakt dan het budget. Op deze manier worden inschrijvers als serieuze partijen beschouwd en stimuleert de aanbesteder de inschrijver om werkelijk meerwaarde te bieden.

Eelco Nap, business consultant Inkoopstrategie en Tender Support bij Balance – Advies, Projecten, Interim

 

Eerder gepubliceerd in Cobouw

Begin met typen en druk op enter om te zoeken