Blog

Dominee Design & Construct

Momenteel werk ik als manager Design & Construct (D&C) in een grote infrabeheer organisatie die nog niet de integratie van ontwerpen en uitvoeren heeft ervaren. Ik pas zelf al 20 jaar D&C toe in mijn werk. Je kan je voorstellen dat ik mezelf in een theehuis waan waar geen koffie wordt geserveerd, of een kerk waar de bezoekers allen atheïst zijn. De infrabeheer organisatie is gewend om eerst zelf te ontwerpen en te engineeren, vervolgens een bestek te maken en daarna de uitvoering aan een aannemer over te dragen. De infrabeheerder heeft omwille van efficiency sinds kort besloten om D&C toe te passen. Daar word ik blij van!

De Bijbel van D&C
Vanuit mijn rol voel ik me een dominee! Degene die elke dag Design & Construct predikt, de ongelovigen verhalen vertelt en ze op die manier probeert te bekeren. De Bijbel van D&C is opgebouwd uit duizenden meningen en verhalen. Zoals het verhaal dat de integratie van D&C de afgelopen 20 jaar veel heeft opgeleverd voor de Nederlandse burger. Zonder D&C was de infrastructuur nooit zo snel, zo goed en binnen budget gerealiseerd. Het verzamelen van een groep apostelen is cruciaal bij het overtuigen van de atheïsten. De ongelovigen zullen zich namelijk sneller bekeren als we met apostelen een voorbeeld-kerk bouwen. Zo kan iedereen zien hoe kortere doorlooptijden, kostenbesparingen, kwaliteitsverbeteringen en samenwerking worden gerealiseerd én gevierd.

Toch blijft overtuigen een uitdaging. De ene gemeente is de andere niet en de enthousiaste verhalen over D&C komen niet altijd goed over op andere partijen. Waar Rijkswaterstaat al jaren het Integraal Project Management (IPM) model gebruikt voor D&C projecten, vormt bij TenneT de ‘piloot en de copiloot’ de basis van zo’n projectorganisatie. Bij de provincies en waterschappen wordt de Rijkswaterstaat-aanpak op hun lijf aangepast en bij gemeenten komen D&C projecten minder vaak voor en fikst de projectmanager het project in samenwerking met communicatie- en omgevingsmanagers. Zoals je hoort, tal van interpretaties.

In onze Christelijke cultuur zijn de verhalen uit de bijbel vermengd met de Germaanse tradities. We vieren de geboorte van Jezus met Kerst, terwijl wetenschappelijk is bewezen dat hij in april is geboren. De kerstboom en kerstballen komen ook écht niet uit de bijbel, maar zijn culturele aanvullingen. Het verhaal van de kerstman maakt het plaatje daarmee compleet. We maken het verhaal mooier en makkelijker en willen het allemaal! Hetzelfde gebeurt met de verhalen rondom D&C.

Samen
Waar in het verleden de aannemer nog de verlenging van de meester- opdrachtgever was, wordt de aannemer tegenwoordig gezien als de meester-ontwerper-bouwer die de opdrachtgever van dienst is. De opdrachtgever moet duidelijk zijn in ‘wat’ hij wil en de aannemer bepaalt daaropvolgend het ‘hoe’! Welke aannemer wil dat nou niet? Toch blijft deze verandering lastig. Als een aannemer altijd gewend is om met de pet in de hand bij de opdrachtgever aan te komen, dan is het moeilijk om deze nieuwe rol op te pakken. Ook bij de aannemers dienen zich om die reden dominees aan om het D&C-geloof te verkondigen. De aannemer organiseert D&C in de regel namelijk simpel en directief. De projectmanager bepaalt en wordt door een team bijgestaan. Maar dat geldt ook voor de opdrachtgever. Hij moet macht inleveren, zich niet meer bemoeien met het ‘hoe’, en krijgt er kwaliteit voor terug. Als je dan als dominee D&C-apostelen voor je wint, dan word je blij. Vooral als je haar dan hoort zeggen ‘door de aannemer los te laten en geen regels meer voor te schrijven en te controleren krijgen we een beheersbaarder project’. Vanuit mijn rol als dominee ben ik erg blij met deze ontwikkeling.

Eerder gepubliceerd in Cobouw
Door: Eelco Nap, consultant Inkoop- en contractmanagement bij Balance – Advies, Projecten, Interim.

Begin met typen en druk op enter om te zoeken