Blog

Beoordelen is een kunst

Iedere dag is er wel weer een team actief om aanbiedingen van ingenieursbureaus of aannemers te beoordelen. Sinds de Aanbestedingswet 2012 is emvi (economisch meest voordelige inschrijven) volledig ingeburgerd en worden aanbiedingen zowel op prijs als op kwaliteit beoordeeld. Het hierbij beoordelen van de kwaliteit is een kunst op zich.

Bekende argumenten bij het beoordelen van kwaliteit zijn: “Ik heb er een goed gevoel bij”, “Wat hier staat kan helemaal niet”, of “Ik geloof niet dat deze partij in staat is om dit waar te maken”. Eigenlijk horen we hier subjectieve beoordelingen gebaseerd op gevoel, aannames en vooroordelen.

Maar er zijn technieken om de subjectiviteit te minimaliseren. Stel bijvoorbeeld een beoordelingsteam samen uit verschillende disciplines en instrueer ze conform de spelregels van de uitvraag. Anonimiseer de aanbieding teneinde vooroordelen te voorkomen. Laat de beoordelaars eerst onafhankelijk van elkaar de aanbiedingen beoordelen en dan gedurende een consensusbijeenkomst tot overeenkomst komen.

De consensusbijeenkomst is ‘the fun part’ en altijd onvoorspelbaar. Of men is het volledig met elkaar eens, of er worden stevige debatten uitgevochten. De gevechten ontstaan meestal als er meerdere beoordelaars zijn die expertise van de uitvraag hebben en de kennis en kunde van het gebodene aan de kaak stellen. Zo ontstaat de ‘battle of expertise’. Om die reden is het verstandig om ook non-experts in het team op te nemen die relatief meer naar de toegevoegde waarde van de aanbieding kijken.

Een rechtszaak op basis van een beoordeling blijft helaas mogelijk. De rechter zal de beoordeling altijd bekijken op basis van de afgesproken procedures. De kunst van het beoordelen blijft dus te allen tijde de vrijheid van het beoordelingsteam. Zorg als team voor sluitende spelregels aan de voorkant en laat je begeleiden door een ervaren professional om tot logische onderbouwingen te komen van de beoordeling. Zo wordt de beoordeling een feestje en kom je samen tot een waar kunstwerk.

Door Elco Nap, business consultant Inkoop- en Contractmanagement bij Balance – Advies, Projecten, Interim 

Eerder gepubliceerd op www.cobouw.nl

Begin met typen en druk op enter om te zoeken