Blog

Van gas los? Overwin je afkeer van elektrisch koken!

Omdat de Groningse gasvelden voor aardbevingen zorgen, gas een fossiele energiebron is die ongewenste CO₂ uitstoot geeft én afhankelijkheid van geïmporteerd gas niet altijd wenselijk, is de energietransitie binnen Nederland inmiddels gericht op het besef dat we van gas los moeten.

Het besef om van gas los te gaan, wordt gevoed doordat het kan. Het is geen technisch probleem meer, maar een kwestie van geld en van gewenning. We moeten eerst onze eigen koudwatervrees voor een ‘gas-loos-bestaan’ overwinnen. De invloed van ons gedrag wordt vaak nog flink onderschat.

Afkeer van elektrisch koken

In mijn werk als adviseur Energie & Ruimte heb ik regelmatig mogen ervaren dat bij energietransitie-vraagstukken het koken op elektriciteit een onderhuidse barrière vormt. Tijdens het opstellen van business cases die tonen hoe en onder welke condities de overgang naar een gas-loos-systeem de moeite loont, komt vaak het ‘ik-wil-niet-koken-op-elektriciteit’ argument naar voren. Nederlanders lijken een collectieve en hardnekkige voorkeur voor koken op gas te hebben en daarmee een afkeer van elektrisch koken.

Wokpan

Ook ik had last van dit ‘blijf-van-mijn-kookgas-af-gevoel’. Vier jaar geleden heb ik een nieuw huis gekocht wat is aangesloten op stadswarmte en dus geen gasaansluiting heeft. De koop is toen doorgegaan dankzij een demo-sessie bij een aardige buurvrouw. Ik mocht daar de vloerverwarming voelen, de inductieplaat uitproberen en ook de boost-functie hiervan aanzetten. Want ik wilde nog wel snel een wokpan kunnen verhitten. En ja dat werkt! Dat was namelijk mijn grootste zorg. Ik wil, net als bij het koken op gas, snel de hitte kunnen reguleren. Niet, zoals bij een elektrische kookplaat, lang wachten tot de boel een beetje warm begint te worden om vervolgens te stressen als het aanbrandt of overkookt, omdat de temperatuur pas na minuten weer naar beneden gaat.

Demo-ruimtes

Bij zo’n persoonlijke en ogenschijnlijke simpele kwestie als de kookbron van onze dagelijkse maaltijd zit naar mijn idee de kern van overtuiging in het zelf ervaren, voelen en aanraken. Daarin zou meer moeten worden voorzien. Bied demo-ruimtes aan en laat mensen met de pan in de hand ervaren dat elektrisch koken geen barrière hoeft te vormen om met z’n allen van het gas los te gaan!

Door: Els Beukers, consultant Energie en Ruimte bij Balance – Advies, Projecten, Interim

Eerder gepubliceerd op cobouw.nl

Begin met typen en druk op enter om te zoeken