Blog

Let’s heat it up!

Nee, we hebben het hier niet over de opvolger van het boek ‘Vijftig Tinten Grijs’, maar over dé leus van het Nationale Warmtecongres 2016 afgelopen november. Iedereen was het erover eens: aardgas is passé. Dit werd duidelijk gemaakt aan de hand van speed dates, een digging deep talkshow, power pitches en een afsluitende superbrainstorm. Ja, er was een ultra hip programma samengesteld. De warmtesector is hartstikke hot.

Wie rondkijkt op zo’n evenement, ziet wel enkele jongeren rondlopen, maar toch vooral grijze mannen van middelbare leeftijd in pak. Waar-o-waar is die jonge garde toch gebleven? Lopen zij dan toch niet zo warm voor de energietransitie als we dachten?

Jongeren willen toch duurzame energie?
Het lijkt zo logisch: de innovatieve en snel groeiende markt voor duurzame energie zou een broedplaats voor jong talent moeten zijn. Uit een recent onderzoek van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) onder ruim 1.200 jongeren tussen de 17 en 26 jaar blijkt echter dat slechts één procent hiervan vijf bedrijven kan noemen die zich bezig houden met duurzame energie. Dit terwijl 80 procent van de jongeren aangeeft dat Nederland meer gebruik moet maken van duurzame energie. Opmerkelijk toch?

Bovendien is het ronduit verontrustend wanneer je weet dat vooral MBO’ers weinig interesse tonen in de warmtesector. Deze groep is de technische ruggengraad van de energietransitie. Zij gaan het werk opvangen van de aloude “gasfitters”. Leuk al die ambities en plannen om warmtenetten te realiseren, maar als niemand ze kan onderhouden dan zitten we alsnog mooi in de kou.

Toon lef
Onze boodschap als jongeren werkzaam in de duurzame energiesector is: Marktpartijen, toon lef! De energietransitie is een banenmachine die pas net op gang komt. En het moge duidelijk zijn dat de gevestigde orde in de energiesector dit niet in z’n eentje kan bewerkstelligen. Talentprogramma’s voor afgestudeerden van íeder niveau is een mooi begin, maar de uitdaging ligt vooral in het doorbreken van de onwetendheid over werken in de energietransitie.

Jongeren zoeken uitdaging en voldoening in hun werk, wat nou juist dátgene is wat de energietransitie biedt. Bovendien bieden jongeren een hoop nieuwe inzichten en creativiteit. Jongeren kijken anders naar de wereld en dit is nu net wat nodig is in de energietransitie. Hier ligt een grote kans voor de energiesector. Dus: treed naar buiten, toon lef en zorg dat je on top of mind bent bij het jonge talent!

Door Aimee Felix & Sven Ringelberg, projectconsultants duurzame energie bij Balance – Advies, Projecten, Interim

Eerder gepubliceerd in via Cobouw

Begin met typen en druk op enter om te zoeken