Blog

Jonge techneuten: dé elite in de energietransitie

Afgelopen donderdag 11 mei had ik het genoegen om namens het Jong Warmtenetwerk een pitch te geven op het VanGasLos festival. Mijn centrale boodschap: de energietransitie ligt in jonge handen. En laten we eerlijk blijven, vooral technische handen gaan het verschil maken.

Met een potentieel van ruim 1,9 miljoen woningen in Nederland die aangesloten kunnen worden op het warmtenet, zal de vraag naar techneuten de komende jaren alleen maar toenemen. Iedereen op het VanGasLos festival leek in overeenstemming. De urgentie is duidelijk onder adviseurs en beleidsmedewerkers die dagelijks met dit thema bezig zijn. Ik bevond mezelf in een warm bad, maar al snel werd mijn badwater ijskoud.

Verbaasd

Later op de dag werkte ik namelijk tijdens een van de sessies met een groep jongeren aan het energieakkoord 2.0, een boodschap aan het nieuwe kabinet. Na twee uur discussiëren over welke maatregelen het beste zouden zijn, gaf een van de jongeren aan: ‘’Dit gaat boven mijn pet… op onze studie wordt ons niets verteld over de rol van de warmtepomp in de energietransitie, het gaat alleen om de installatie’’. Ik was verbaasd. Aandachtig luisterde ik naar een groep van zeven studenten uit het eerste, tweede en derde jaar mbo. “Wij zijn hier zo ongeveer aanwezig met de gehele opleiding”. Niet een hele grote groep dus.

Zinloos

De discussie van de afgelopen twee uur over de hoeveelheid windmolens op zee, de locatie van warmtenetten in Nederland en de hoeveelheid te installeren warmtepompen: het was zinloos. Zonder professionals met technische kennis die daadwerkelijk aan de slag gaan met de energietransitie, ontbeert het de discussie op beleidsniveau aan feitelijke inhoud en uitvoerbaarheid.

Dit is dan ook de boodschap aan het nieuwe kabinet die mij is bijgebleven na het VanGasLos festival.

De energietransitie is ook een opleidingstransitie. De technische installatiebranche (UNETO-VNI) geeft aan dat er de komende jaren al een tekort is aan 15.000 monteurs. De oorzaak die aan dit probleem ten grondslag ligt is tweeledig.

Enerzijds zorgt de focus op duurzaamheid voor een groeiende behoefte aan technici in deze branche, anderzijds wordt er te weinig gedaan om in deze groeiende behoefte te voorzien. Opschaling om de energietransitie te versnellen lijkt hierdoor verder uit zicht te raken, waardoor de doelstellingen van het Energieakkoord in gevaar komen.

Nieuw kabinet: een tekort aan vakmensen bedreigt onze duurzame ambities. Stop met het schrijven van beleidsnotities en benut deze enorme kans om werkgelegenheid en innovatie aan te jagen! Hier kan geen politieke partij het mee oneens zijn, toch?

Door: Sven Ringelberg, projectconsultant bij Balance – Advies, Projecten, Interim

Eerder gepubliceerd op Cobouw.nl

Begin met typen en druk op enter om te zoeken