Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen. teameiffel.nl
Balance is onderdeel van

De Nederlandse Aardgastransitie

Artikel

De Nederlandse Aardgastransitie

30 maart 2021

Sven Ringelberg heeft zich in zijn tijd als business consultant en tegenwoordig als associé bij Balance enorm bekommerd over de Energietransitie. Gedurende zijn tijd bij Balance en werkzaamheden voor verschillende projecten heeft hij inspiratie opgedaan die hem heeft geholpen bij het schrijven van zijn boek ‘De Nederlandse Aardgastransitie’. Sven werkt nog regelmatig samen met collega’s van Balance in Energietransitie projecten. In dit artikel bespreekt hij kort en krachtig de inhoud van zijn boek dat 31 maart verschijnt. 

Balance projecten

Namens Balance heb ik in het verleden gewerkt voor meerdere woningcorporaties en meegeholpen aan strategieën om de bestaande woningen te verduurzamen en van het aardgas af te krijgen. Daarnaast heb ik voor meerdere gemeenten gewerkt aan duurzaam beleid en strategie. Het is bijzonder om in je dagelijkse werk zo bezig te zijn met de verduurzamingsopgave en dan in een boek terug te kijken naar hoe we eigenlijk gebruik zijn gaan maken van aardgas in de woningbouw.

‘De Nederlandse Aardgastransitie’

Aardgas zou eigenlijk ons nationaal symbool moeten zijn. De vondst van deze bodemschat in 1959 heeft Nederland ingrijpend veranderd. Van de manier hoe we onze woningen verwarmen, tot wat we eten in de winter. Aardgas heeft nu een nare bijsmaak. We denken dan aan hoge energierekeningen, aardbevingen in Groningen, en afhankelijkheid van Rusland. Ondertussen heeft iedereen wel een mening over hoe we de meer dan 7 miljoen Nederlandse woningen aardgasvrij kunnen maken.

Wat ontbreekt aan de discussie is inzicht in hoe al die Nederlandse woningen ooit zijn overgeschakeld op gas. Dit boek beschrijft de grote aardgastransitie die Nederland in de jaren 60 doormaakte. Nederland heeft met deze energietransitie iets unieks voor elkaar gekregen: binnen tien jaar tijd radicaal omschakelen van de ene naar de andere energiebron. Hoe zijn we tot deze keuze gekomen om alle Nederlandse woningen geschikt te maken voor aardgas? Hoe reageerden burgers en wat was de rol van de gemeente en Rijksoverheid? Met een indrukwekkende propagandacampagne, duizenden kilometers leidingwerk en miljoenen vervangen apparaten, biedt de aardgastransitie van de jaren 60 waardevolle lessen voor het succes van onze huidige energietransitie.

Ben je geïnteresseerd in het boek? Hier vind je meer informatie erover. 

Of wil je juist meer weten over Svens projecten? Bezoek dan eens zijn website

licht

Filter per blog categorie

Alle blogs
Projectmanagement
Integrale projectbeheersing
Omgevingsmanagement

Centrale overheid
Contractmanagement
Assetmanagement
Gebiedsontwikkeling

Tendersupport
Energietransitie
Subsidies
Aannemerij

Energie
Decentrale overheid
Waterschappen
Private sector

Alle blogs »

Begin met typen en druk op enter om te zoeken