Blog

Betalen wij straks de rekening?

Fossiele opwekking van energie kost ongeveer 4 cent per kWh. In dure jaren betaalden we wat meer, in slechte jaren wat minder. Duurzame energie is een stuk duurder, gemiddeld zo’n 9 cent per kWh. Dat scheelt 5 cent. Dit verschil betaald minister Kamp uit de subsidie “Stimulering Duurzame Energieproductie” (SDE+). Windmolens draaien dus echt op subsidie.

De rekenkamer heeft berekend dat de staat zo’n 73 miljard moet reserveren om al deze windmolens op subsidie te laten draaien, want windenergie is het medium waar Nederland momenteel z’n duurzame energie vandaan haalt. Momenteel hebben we in Nederland bijna 6% duurzame opwekking en dat moet in 2020 zo’n 14% bedragen. Een onmogelijk opgave als we alleen blijven inzetten op wind. Als we dit afzetten tegenover de percentages en voortgang van andere landen in Europa, zijn we nu het slechtste jongetje van de klas. We laten landen als Luxemburg en Malta achter ons, maar de rest van Europa zit minder ver van dit target af dan Nederland.

Nieuwe technologieën zoals bijvoorbeeld waterkracht en vergisting moeten naar mijn idee meer ruimte krijgen. Momenteel wordt de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) vooral weggekaapt door wind en de bijstook van biomassa in de kolencentrales. De laatste berekeningen geven aan dat we voor de sluiting (Ja, want deze centrales gaan binnenkort dicht!) van deze centrales nog even 3,3 miljard moet reserveren. We moeten breder inzetten, dan alleen wind! Op bepaalde momenten in Duitsland is er zo veel windenergie beschikbaar dat ze dit goedkoop dumpen op de Nederlandse markt. Kortom wind alleen is niet de oplossing. We hebben een mix nodig van verschillende energie bronnen.

Langzaam maar zeker krijgen wij door wat voor invloed de duurzaamheidsambities van 14% op ons gaan hebben. De overheid gaat handhaven of we allemaal wel echt meewerken. En Kamp is inmiddels een offensief begonnen dat er een heleboel subsidie- en financieringsmogelijkheden beschikbaar zijn voor bedrijven, overheden en consumenten. Ik moet hierbij wel aangeven dat ze er inderdaad zijn maar dat we er onvoldoende gebruik van maken of nog erger; dat we niet aan de voorwaarden kunnen voldoen.

Ook bij de politiek komt het besef dat dat percentage van 14% erg ambitieus is. En dan komen de (vergeten) wetsartikelen naar boven die vooraf natuurlijk al lang zijn vastgelegd. De boete clausules staan al kaar. Mijn verwachting is dat we als consument meer energie belasting gaan betalen en dat bedrijven op termijn boetes gaan krijgen als ze niet meewerken aan de energietransitie. Vanaf 2017 wordt onze financiële bijdrage elk jaar groter om de Europese doelstellingen te gaan halen.

Door Joost Holleman, financieel expert op het gebied van duurzame projecten bij Balance Advies, Projecten, Interim, groot voorstander van een groenere samenleving.

Eerder gepubliceerd op Cobouw.nl

Begin met typen en druk op enter om te zoeken