Master of integration: Daan Roosegaarde

Het combineren van verschillende werelden: bij Daan Roosegaarde gaat het als vanzelf. Multidisciplinair denken zit hem in het bloed. Wat dat brengt? Dat ervaar je op deze pagina. Laat je inspireren. 

“Verbazing- wekkend hoe er bij hem ideeën op blijven komen. Goed dat we zulke mensen hebben.” 

Suzanne Herder
deelnemer aan de Balance Masterclass

 

 

Ja maar stoel Daan Roosegaarde

De "ja-maar-stoel"

Tien adviezen van Daan:

 • Durf te investeren in nieuwe ideeën
 • Begin op kleine schaal, heel lokaal
 • Zoek de juiste context, maak je idee voelbaar
 • Laat het rondzingen; vertel mooie verhalen
 • Zoek partners met lef
 • Wees een trotse vakman/vrouw
 • Smeed allianties met vaklieden op álle gebieden
 • Concurreer op anders denken, niet op prijs
 • Leer dít van China: denk als netwerk
 • Blijf niet hangen in een mening, kom met een voorstel

'Sceptici moet je liefdevol negeren'

‘In Nederland wordt ieder goed idee voor de openbare ruimte standaard beantwoord met een ’wat kost dat?’ of ‘ja-maar….Mensen hier willen iets nieuws, maar wél met de oude prijs en de bekende risico’s.’ Sceptici moet je liefdevol negeren, is Daans motto. De Hollandse mentaliteit was zelfs reden om ons land een tijdje te ontvluchten. ‘Het beperkte me en stond goede ideeën in de weg.’ Daan trok naar China: het land van verlangen naar de toekomst, collectieve kracht en géén mitsen en maren mentaliteit.

De irritatie leverde ook iets moois op: de ontwikkeling van een ‘ja-maar-stoel’. Een eenvoudige designstoel met een minuscuul stemherkenningselement. Als degene die op de stoel zit de verboden woorden “ja, maar…” uitspreekt, krijgt hij een stroomstootje. Over zeggingskracht gesproken.

Daan 

 • ...houdt van duiken in Maleisië en Thailand
 • ...doet inspiratie op op transitieplekken: stranden, havens en vliegvelden
 • ...drinkt graag koffie met de grote ondernemers van Nederland, zoals Feike Sijbesma van DSM en Bert van der Els van Heijmans
 • ...leert van andere vakfanatici

 

Waarom vroegen we Daan?

‘Door nieuwe koppelingen te maken, wordt het onmogelijke mogelijk.’ Daan Roosegaarde bewijst dat keer op keer. Met zijn buitengewone innovaties maakt hij ons leven makkelijker, vrolijker en duurzamer. 

Wij nodigden Daan uit om te vertellen hoe hij komt tot ideeën die nog niet bedacht waren. En hoe hij steeds de juiste experts én financiers zover krijgt om zijn projecten te steunen.

Daan is spreker tijdens de Balance Masterclass     

De kennisdriehoek van Balance

 

Anders kijken: zo dus

Interview met Daan Roosegaarde


Earned Value Management project consolideren

We moeten investeren

Volgens ontwerper/kunstenaar/architect Daan Roosegaarde dwingt de wereld ons steeds creatiever te zijn. ‘We moeten investeren om die wereld beter te maken. Creatief zijn betekent waarde toevoegen en nieuwe verbindingen maken. Tussen mens en techniek, verleden en toekomst, analoog en digitaal, oud en nieuw, mobiliteit en duurzaamheid, openbaar en privé, individu en collectief, kunst en commercie. En tussen probleem en oplossing.’ Klinkt simpel. En dat is het ook, vindt Daan: ‘Voor ieder probleem is er een oplossing. Je moet er alleen anders naar kijken.’


Elk probleem creërt nieuwe koppelingen

Een probleem binnenste buiten keren. Dat doet Daan Roosegaarde. Zo ook met zijn oplossing voor het sluiten van de OV-poortjes. Het gevolg daarvan is namelijk dat de openbare ruimte een beetje dicht gaat. Omwonenden van stations, kunnen niet zomaar meer van de ene naar de andere kant. En daar balen ze van. Rechtszaken kosten geld én geven het OV een slechte naam. 

Daan bedacht een oplossing, samen met ProRail en NS. Uitgangspunt: geef de omwonenden een cadeautje. Het werd een OV-Reisring die je altijd bij je draagt. ‘Zo ga je een verbond aan met het station en de trein. En laat je zien dat je elkaar eigenlijk lief hebt. Een symbolisch gebaar dat het OV goed kan gebruiken. Noodzakelijke technologie wordt ineens draagbaar, een gadget. En daarmee integreer je het OV in het dagelijks leven.’ De reacties op het idee zijn veelbelovend. Swarovski staat al te popelen voor samenwerking aan een special edition.


samenwerking, belangen, verbindingen leggen

De toekomst van onze kleding  

‘Op een dag werd ik gebeld door het modemerk Lacoste. Zij hadden veel last van copycats. De wanhoop hierover was groot, want het zorgde voor enorm veel geld- en energieverspilling aan rechtszaken.’ Dit, gecombineerd met de liefde van Lacoste voor innovatie, inspireerde tot een futuristisch kledingconcept.

Roosegaarde combineerde techniek, mens en fashion tot een waanzinnige toekomstvisie op… het poloshirt. ‘Als je techniek draagbaar kunt maken, waarom dan niet versmelten in het lichaam?’ Het resultaat is een high-tech poloshirt dat zich aanpast aan jouw lichaam en jouw leven. Krijg je het koud? Dan rollen zich lange mouwen uit. Scoor je punten in een wedstrijd, dan verschijnen ze op je shirt. Wil je een ander kleurtje of patroontje dat past bij jouw mood? Klik op het krokodilicoontje, et voilá! ‘Mode en technologie versmolten. Dat is de toekomst’. Aldus Daan.  


Nieuwe schwung aan vergeten monument

De burgemeester van Lille belde Daan met de vraag: ‘De Sainte Marie Madeleine-kerk moet weer relevant worden. Hoe kan ik dit cultureel erfgoed met het ‘nu’ verenigen? En ervoor zorgen dat mensen zich weer bekommeren om eeuwenoude kunst?’ Daans antwoord was technopoëzie. Hij integreerde cultureel erfgoed met technologie. 

In het midden van de kerk plaatste Daan de Lotus Dome – een gigantische bol gemaakt van honderden aluminiumbloemen. De bloemen komen tot leven door de warmte van de voorbijgangers. Dankzij de Lotus Dome krijgt de kerk nu weer de aandacht die hij verdient. En niet alleen van gelovigen. De burgemeester van Lille heeft de Lotus Dome tot 5 mei uitgeleend aan het Rijksmuseum. Saillant detail: Daan is hiermee de enige nog levende kunstenaar in het Rijks.


samenwerking, belangen, verbindingen leggen

Van Goghs schilderij letterlijk tot leven gebracht  

Een ander interessant vraagstuk kwam van de provincie Brabant: op een cultureel fietspad in Nuenen liggen de voetsporen van Van Gogh. Vroeger werd het druk bezocht maar de belangstelling verdween en de historische waarde werd vergeten. De opgave voor Daan: herstel de culturele traditie in ere, maak het boeiend voor een groot publiek, maar bescherm de kwetsbare flora en fauna in het gebied. 

Daans oplossing is magisch geworden: ‘Als klein jochie was ik al gefascineerd door de glow in the dark-sterretjes op mijn plafond. Ik besloot het Van Gogh-pad te bezaaien met lichtgevende steentjes. Niet alleen vanwege het sprookjesachtige effect, maar ook vanwege de milieuvriendelijkheid van het materiaal. Overdag laden ze op door de zon, en ’s nachts geven ze licht. Je waant je er in het sterrenlandschap van Van Gogh.’ Niet alleen het cultureel erfgoed kreeg zo een boost, maar ook de lokale economie. Omdat iedereen het pad ’s nachts wil zien, worden er 60% meer hotelovernachtingen geboekt.  


Energie beheersen, risico's in kaart brengen, toekomst denken

Totaal nieuwe visie op wegen

‘Hoe is het mogelijk’, vraagt Daan zich af: ‘In ons land is de auto heilig. Maar de weg waarop hij rijdt zit juist in het verdomhoekje. Onterecht. Wegen bepalen het landschap. Ze zouden poëtisch, gebruiksvriendelijk en iconisch moeten worden.’ 

Daans visie sloeg aan bij Roland de Waal van Bouwbedrijf Heijmans. Samen ontwikkelden zij de Smart Highway. Een snelweg met verf die overdag oplaadt door de zon en ’s nachts oplicht. Waar één strook bestemd is om je elektrische auto rijdend op te laden. Waarop, als het vriest, ijsstersymbolen verschijnen. Op 10 april leverden ze in Oss de eerste kilometer op. Over de samenwerking zegt Daan: ‘Twee werelden – de mijne van kunst en millimeters, de zijne van asfalt en kilometers – treffen elkaar in een gedeelde liefde: die voor het nieuwe bouwen.’


Hoogspanningsmasten, project, energie

Smogafval wordt sieraad ​

‘In Beijing zie, voel, ruik en proef je het fijnstof. Het probleem is zo geïntegreerd in het dagelijkse leven, dat zelfs mondkapjes tot wannehave mode-items zijn verworden.’ Daan wilde een oplossing bedenken voor het smogprobleem. De vraag die hij daarbij erg belangrijk vond, was hoe je de mens onderdeel van de oplossing maakt. 

Samen met een aantal partners, ontwikkelt Studio Roosegaarde een enorme stofzuiger voor fijnstof. Ionische filters verzamelen fijnstofdeeltjes en blazen schone lucht de omgeving in. De verzamelde stofdeeltjes vormden de volgende uitdaging: wat doe je met dat smerige smogafval? Daan bedacht dat je er een duurzaam en hip sieraad van kunt maken. Want onder hoge druk wordt koolstof immers diamant... Wie een smogring koopt, geeft 1.000 kubieke meter schone lucht terug. Daan: ‘Elk probleem creëert nieuwe koppelingen.’

 

Balance en integraliteit

Techniek, psychologie, kunst, ICT, mobiliteit… Combineer verschillende werelden en er ontstaat innovatie. Aanleiding om mensen wakker te schudden rond dit thema is dat in veel sectoren waarin Balance actief is nog vaak monodisciplinair wordt gedacht en gewerkt. Balance probeert inzichten, methodieken, verschillende karakters en disciplines juist te combineren. Dat geeft betere en efficiëntere oplossingen, het bevordert duurzaamheid, innovatie en niet onbelangrijk: plezier.

Meer over onze visie

 

Daan Roosegaarde Masterclass Balance Advies Projecten Interim