Actueel

Het laatste nieuws van Balance

7 december: de interactieve praktijksessie 'RiskChallenger'

Wilt u plezier en interactie toevoegen aan uw risicosessies?

PPS Netwerk Nederland organiseert op 7 december (14.00-17.00, Hogeschool Utrecht) in samenwerking met Balance en Alliander een interactieve praktijksessie 'RiskChallenger'. Een praktijksessie speciaal voor asset-managers, projectmanagers en teamleiders van decentrale overheden, aannemers, ontwikkelaars en ingenieursbureaus in de infra-sector. Binnen deze sessie zullen we op een interactieve wijze (zonder Excel!) inzichtelijk maken hoe u risicomanagement efficiënter maakt en naar een hoger niveau tilt. Dus geen complexe tabellen, geen saaie, lange en weinig interactieve bijeenkomsten meer. Met de RiskChallenger kan namelijk elke deelnemer met zijn of haar smartphone een kwantitatieve mening vormen over een risico. 

Wilt u hier bij zijn? Dan kan dat. Er is beperkt plaats dus meld u snel aan.


Derde kennisbijeenkomst ‘toepassen IPM voor decentrale overheden’ een succes!

“Hoe ‘volwassen’ is uw projectorganisatie?”

Op 23 november vond een drukbezochte kennisbijeenkomst plaats over Integraal Projectmanagement (IPM) bij Waterschap Drents Overijsselse Delta in Zwolle. 

Na de succesvolle IPM-kennissessies bij Waterschap Aa en Maas van 15 februari en bij de Provincie Utrecht van 8 juni organiseerde Balance is samenwerking met het PPS Netwerk Nederland en waterschap Drents Overijsselse Delta een derde kennissessie voor decentrale overheden (waterschappen, gemeenten, provincies) over professionalisering van integraal projectmanagement. 

Ruim 30 vertegenwoordigers van waterschappen, provincie en gemeentes deelden op 23 november hun ervaringen met het toepassen van IPM in hun projecten. In navolging van de eerdere kennissessies werd deze dag duidelijk dat IPM voor decentrale overheden echt maatwerk is.

Jan Steller, Business Consultant bij Balance gaf een toelichting op de ‘basics’ van het IPM-model en nam de zaal mee in een zelftest ‘volwassenheid van uw projectorganisatie’. Jim van de Geer, afdelingshoofd Projectrealisatie bij Waterschap Drents Overijsselse Delta ging in op  professionalisering van zijn afdeling. 


Wil je meer informatie over deze bijeenkomst of over integraal projectmanagement neem dan contact op met Jan Steller of Saskia Vuurens.


30 november: Launch RiskChallenger

‘Conversation is key’ 

Op 30 november vindt de officiële launch plaats van RiskChallenger, dé app voor risicosessies. RiskChallenger is een eigentijdse app die risicomanagement-sessies interactiever maakt en efficiënter laat verlopen. Heineken en Alliander zijn enkele eerste bedrijven die meedraaiden in de pilot en de app nu in hun organisatie gebruiken. Hoog tijd dus om de app aan het grote publiek te laten zien. 

Om een goed beeld van de app te krijgen zal tijdens de launch een demo worden gegeven. Daarnaast zullen enkele gebruikerservaringen worden gedeeld en zal er voldoende ruimte zijn voor vragen. 

Er bij zijn?
Reistijd en dresscode worden overgeslagen, want de launch gaat online plaatsvinden middels een live webinar. Het webinar is voor iedereen toegankelijk. Meld u daarom aan en nodig gerust mensen uit voor wie het interessant kan zijn om kennis te maken met RiskChallenger. Nu al nieuwsgierig? Bezoek de website of mail naar info@riskchallenger.nl


16 november het Nationaal Warmte Congres

16 november is het Nationaal Warmte Congres waarbij Balance zal spreken over de verduurzaming van onze warmtevoorziening. Maar hoe gaat deze verduurzaming in zijn werk? Hoe komen we van het gas af? Hoe begin je hiermee en welke stappen moet je zetten? De focus zal liggen op het omzetten van ambitie naar realisatie. Verschillende sprekers van Balance zullen pitches geven met vervolgens een interactieve sessie.

Verschillende partijen, waaronder gemeentes, woningen en bedrijven, zullen zich buigen over de uitdaging om de warmtevoorzieningen te verduurzamen. Sander Berkhout zal vertellen over hoe Balance helpt om een ambitie te realiseren. Sven Ringelberg zal ons meenemen in de complexe wereld van de VvE en Steven Sturm zal spreken over de toepassing van de RiskChallenger app bij het warmtevraagstuk. Daarnaast zal Dieter de Vroomen vertellen hoe een gemeente of provincie aan deze ambitie kan beginnen. En tot slot zal Wilbert van der Vliet ons meenemen in de wereld van subsidies. 

Er bij zijn? Dat kan. Het evenement zal plaatsvinden op 16 november in de Philharmonie te Haarlem. Kaarten zijn beschikbaar en hier te bestellen met 20% relatiekorting.

 


10 jaar Betuweroute: Balance was erbij!

Op 6 oktober vieren we het 10-jarig jubileum van de Betuweroute. Een groot project, waar Balance veel kennis heeft geleverd, en een project wat voor Balance veel heeft betekend bij de groei van onze organisatie en portfolio. Hoe hebben collega’s het projectmanagement van dit project jaren geleden beleefd? Onze omgevingsmanager Peter Luijtjens blikt met ons terug en deelt zijn ervaring.

“Een (omgevings)klant die absoluut niet wil, een project met omgekeerde marketing”
We kennen Peter Luitjens als omgevingsmanager Regio Gelderland, maar toen Peter in 2000 begon stond er ‘manager planontwikkeling en innovatie’ op zijn kaartje. Het was de tijd dat we net begonnen met het werk in Gelderland. De bouwketen stonden nog niet eens, maar door het verzet tegen de daar vlak voor gesloten kerncentrale in Dodewaard, was er in Gelderland een actieve groep tegenstanders. “Toen ik net startte waren de acties van Groenfront aflopend en was het echt noodzaak dat we als organisatie met de bestuurlijke omgeving in gesprek gingen over de feitelijke aanleg. Zo ben ik omgevingsmanager geworden. Dat ben ik gebleven tot de onderbouw zo rond 2004 klaar was.”

Competitie
Peter neemt ons mee terug naar zijn begintijd. Waar contractmanagers Jan Loermans, Paul Janssen, Gert van Altena, Jaap-Willem Bakker en Steffen Hofstra net waren begonnen. “Niet alleen buiten voerden we strijd, maar ook binnen. Al was dat natuurlijk wel met een enorme knipoog: zo was er een kleine competitie welk traject – van BR 3 t/m BR 8 – als eerste zijn bouwkeet had staan. Uiteindelijk stond contract BR 3 als eerste. Die enorme drive, het competitieve, af en toe op het scherpst van de snede, maar wel met enige zelfspot, en de onderlinge samenhorigheid, dat was kenmerkend voor die tijd”.

Waardige tegenstander
“Buiten hadden we hele andere gesprekken. Rivierenland stond niet te springen om de aanleg van de Betuweroute. Samen met de Provincie waren de gemeenten ronduit tegen. Dat spel veranderde toen het Ministerie met de Provincie tot een oplossing kwam: de brug over het Pannerdensch Kanaal werd een tunnel. Daarmee werd de Provincie van een tegenstander een voorstander. Aan de gemeenten, die zichzelf verenigden in een ‘Handhavingsteam’, hebben we gedurende de hele bouw een waardige tegenstander overgehouden.

Modderkruiper
En was het rustig op het bestuurlijk politieke niveau, dan was er altijd wel wat te beleven buiten bij de bouw. “Zo liepen we een half jaar vertraging op omdat een KLPD-agent en waarschijnlijk een verwoed kenner van reptielachtige, heel toevallig een (rook)pauze hield en, bij het ontgraven van de sloot voor het bluswater, een modderkruiper spotte. Hij legde het werk direct stil. Het beestje genoot bescherming. Het duurde vervolgens een half jaar, inclusief grote koppen in de krant ‘Betuweroute vertraagd door modderkruiper’ voordat we de benodigde vergunningen hadden en we verder konden”.

Waardse Alliantie 
“Van de Betuweroute heb ik ontzettend veel kennis en ervaring meegenomen. Van de Waardse Alliantie, en van werken in alliantievorm, ben ik zo gecharmeerd dat ik later als contractmanager namens ProRail het deelproject Houten van Vleugel in alliantievorm op de markt hebt gezet. Dat is de Bataafse Alliantie geworden, waarvoor ik Patrick Buck als bestuurder heb kunnen strikken. Minder groot en complex, maar ook met een positief eindsaldo. Ontstaan vanuit frustratie, maar ik ben er wel ontzettend blij mee, is hoe we tegenwoordig sneller en makkelijker risico’s in kaart kunnen brengen. Iedere projectmanager herinnert zich wel de ellenlang durende risicosessies. Gelukkig hoeft dat niet meer, want met de app Riskchallenger kan dat in minder dan 2 uur. Naast efficiënt, is het ook nog eens leuk, interactief en direct inzichtelijk.

 

Heb je aan de Betuweroute gewerkt en wil je er ook bij zijn tijdens het 10-jarig jubileum? Meld je aan via ikbenaanwezig.nl. Het belooft een hele leuke avond te worden.


DEEL DEZE PAGINA