Artikel

Bouwteam lost niets op!

24 oktober 2019

De afgelopen jaren is binnen de bouwwereld de roep om een betere samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer steeds luider geworden. De afgelopen periode wordt steeds vaker een ‘oude’ samenwerkingsvorm afgestoft en als oplossing voor een betere samenwerking gepresenteerd: het bouwteam!

Het is terecht en een goede zaak dat het bouwteam weer aandacht krijgt. In zeer specifieke gevallen kan het een vorm zijn die voordelen geniet ten opzichte van andere samenwerkings- en contractvormen. Het nieuwe Bouwteammodel dat nu in ontwikkeling is, juichen wij dan ook van harte toe.

Echter, het bouwteam is niet de oplossing en levert niet automatisch een goede samenwerking op tussen een opdrachtgever en een aannemer. Een project wordt nog (te) vaak gezien als een wedstrijd, waarbij de opdrachtgever en aannemer elkaars tegenstander zijn in plaats van (bouw)teamgenoten. Zolang men met die instelling werkt, komt samenwerking niet van de grond en is de kans groot dat ook een bouwteam spaak loopt.

Waarin ligt een goede samenwerking?

Een goede samenwerking zit hem in beter ontwikkelde ‘zachtere’ vaardigheden. Wees bereid om naar de belangen van een ander te kijken. En zie het als een uitdaging om mee te helpen de belangen van de ander te bereiken. Het zit hem in het (kunnen) begrijpen van de risico’s van de ander en de wil om de risico’s van de ander actief te helpen beheersen. Doe dit ook als het een keer tegen zit. Misschien lijkt het alsof dit niks oplevert. Dat is onjuist, het levert een goede samenwerking op.

Twintig jaar geleden stond het al in de Cobouw: “Bouwteam heeft alleen zin als het echt nodig is. Het werkt alleen als de deelnemende partijen elkaar op basis van gelijkwaardigheid en met wederzijds respect behandelen (15 april, 1999).”

Wij willen dit nog wel wat breder trekken. Pas gelijkwaardigheid en wederzijds respect toe bij elk project en elke samenwerking. Dan maak je écht het verschil.

Wil je meer lezen over contractmanagement? Bekijk ons overzicht

Geschreven door:

Jeroen Mathyssen

Jeroen Mathyssen

Consultant Contract-management bij Balance

Remon Bergkotte

Remon Bergkotte

Consultant Contract-management bij Balance

Gepubliceerd in de Cobouw in oktober 2019: Bekijk hier

licht

Filter per blog categorie

Alle blogs
Projectmanagement
Integrale projectbeheersing
Omgevingsmanagement

Centrale overheid
Contractmanagement
Assetmanagement
Gebiedsontwikkeling

Tendersupport
Energietransitie
Subsidies
Aannemerij

Energie
Decentrale overheid
Waterschappen
Private sector

Mock-up 10 geboden

Verbeter uav-gc contracten met onze 10 geboden

Een goede samenwerking leidt tot een beter eindresultaat

Begin met typen en druk op enter om te zoeken