Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen. teameiffel.nl
Balance is onderdeel van
 In Blog, Integrale projectbeheersing

Plannen?! Zo moeilijk is dat toch niet…

Auteur: Emine Kocak, Adviseur IPB, risico/projectanalist
Datum: April 2022
Leestijd: 5 minuten

Plannen?! Zo moeilijk moet het toch niet zijn? Vooral als je al een hoop ervaring hebt binnen projectbeheersing… dacht ik!

Ruim een half jaar geleden mocht ik afscheid nemen van mijn vertrouwde OG (RWS) waar ik ruim 10 jaar in diverse projecten heb gewerkt. Ik mocht verschillende taken binnen projectbeheersing invullen. Wat fijn is aan werken bij Balance is dat men mij de mogelijkheid biedt om iets totaal anders te doen, ook al heb ik daar geen enkele ervaring in. Ik koos ervoor om het voor mij nieuwe specialisme planningsmanagement beet te pakken, bij een nieuwe opdrachtgever.

Ik kreeg de kans om het vak planning te leren en het toe te passen bij een mooie organisatie als ProRail. Hoe doe je dat dan midden in de pandemie en mijn verhuizing van regio midden-Nederland naar Brabant? Het was hectisch… het was spannend. Nieuwe opdracht…nieuwe omgeving…een hoop geregel privé, onzekerheden van de pandemie en rigoureuze veranderingen. Achteraf gezien pittiger dan gepland en gedacht! Daar ging ik dan….uit mijn comfortzone!

Plannen

Het hebben van een proactieve instelling

Met de aanname dat iedereen kan plannen, de knoppen kan vinden na een knoppencursus Primavera en mijn ruime bagage aan kennis en kunde in het projectmatig werken was ik van start gegaan. Online, en op afstand. Ik besefte al gauw dat er meer nodig was.
Ondanks de pandemie mocht ik 1 dag in de week naar het kantoor voor het ontmoeten van nieuwe collega’s, mentorgesprekken en een inwerkproces. Dit privilege voor de nieuwkomers maakt het verschil. Wat was ik dankbaar dat ProRail dit mogelijk heeft gemaakt. De rest van de week was het veel online. Hoewel je wordt overladen met informatie moet je ook vaak zelf op zoek gaan naar specifieke informatie. Werken op afstand bij een nieuwe opdrachtgever betekent ook dat je soms vastloopt en je geen raad weet. Je kan niet altijd even snel een collega opzoeken die je op dat moment op weg kan helpen. Dit heeft wel tot wat momenten van frustratie gezorgd. Een proactieve instelling was dus een must! Niet bang zijn om vragen te stellen en gewoon DOEN! In mijn geval veel bellen en mailen.

Een goede planning biedt nieuwe inzichten

De eerste paar maanden was ik vooral bezig met kennismaken met collega`s en de organisatie, proberen om de kernprocessen te begrijpen, hoe de netwerkplanningen in elkaar zitten, wat de doorlooptijden zijn, etc.! Als planner was het tenslotte aan mij om de activiteiten aan te maken en het leggen van de juiste relaties. De planning is een essentieel onderdeel binnen elk project. Een goede planning geeft sturing aan jouw project, en helpt je met het behalen van doelen en mijlpalen. Een planning geeft je niet alleen inzicht in tijd, maar ook in budget, inzet, kansen en risico’s.

Een hoop informatie kun je opzoeken, maar veel moet je ook gaan ervaren door het te doorleven binnen de projecten samen met het team. Dit laatste is in mijn ervaring vooral accepteren dat het tijd nodig heeft. Je moet jezelf die tijd gunnen. Dit gaat echter niet altijd vanzelf. Daarom is het belangrijk dat je die tijd opeist bij je projectleider en teamgenoten. Stel je eens voor: je stapt op in een rijdende trein. Voor de zittende passagiers is veel vanzelfsprekend, maar voor mij niet. Daarom is het van essentieel belang om met regelmaat verwachtingen te managen. Dit is een uitdaging maar het gaat mij goed af. Dit alles hielp mij om mijn plekje te vinden binnen de organisatie, ondanks dat het best lastig was met thuiswerken. Het allerbelangrijkste is dat ik me snel thuis en veilig voelde binnen de organisatie, wat een absolute voorwaarde is voor mij.

Een eigen portefeuille

Sinds kort heb ik mijn eigen portefeuille aan projecten. Super fijn dat ik nu meters mag en kan maken! De eerste projecten die ik mocht oppakken hadden geen planning of een verouderde planning. Wat voor mij in het begin erg lastig was, maar ook tegelijkertijd erg leerzaam. Het motiveert mij als ik zie dat mijn projectteam erg blij is dat ze een planner hebben die het project kan vertalen naar tijd en zo meer grip te krijgen op het project. Wat ben ik trots op mezelf dat dit steeds beter lukt! Wat een voldoening om zo een bijdrage te kunnen leveren aan diverse projecten op de railinfra, waar we in Nederland allemaal mee te maken hebben. Ik doe echt iets om Nederland toekomstbestendig te maken.

Geen dag is hetzelfde, mijn horizon wordt alsmaar breder door verschillende ervaringen. And I like it!

Een sparren? Neem contact op! 

Heb je nog vragen of wil je hier eens over sparren? Dan kun je altijd bellen op 06-49913861 of mailen op eminebardakci@balance.nl.

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

rol gemeente warmteprojectenSmart energy hubs