Blog

Een goede asset manager is als een voetbalcoach

Ken je dat? Heb je alles geregeld, werkt het niet zo als gepland. Organisaties die asset management invoeren roepen dit regelmatig. Ik vergelijk het met voetbal, waar de beste voorbereidingen ook geen garantie zijn voor een goede wedstrijd. Zowel voor de coach als de organisatie erg frustrerend. Hoe tackle je dit?

De belofte van presteren

Een goede wedstrijd of een heel seizoen, bereid je voor met de juiste spelers, uitrusting, planning en opstelling. Projectorganisaties, overheden en aannemers treffen dat soort voorbereidingen vaak met asset management. Om te sturen op prestaties, risico’s en kosten, moet iedereen de doelstellingen goed kennen: in welke klasse wil je spelen, betaald of amateurs? Internationaal of lokaal? Wie spelen er mee en wat kunnen ze? Wat zijn de aanvaardbare risico’s? Spelen we aanvallend met kans op gaten achterin, of juist verdedigend met kans op rode kaarten? Welke investeringen kunnen we doen,  welke spelers kunnen we kopen? En welke prestatie willen we halen? Winnen of volstaat gelijkspel? Het geeft managers veel energie om dit uit te werken en in een plan te gieten.

Mensen spelen het spel

Als de doelstelling zijn bepaald en alles in positie is gebracht volgt de echte uitdaging: de uitvoering. De vergelijking met voetbal gaat verder. Hoe behaalt het team de winst? Hoe maak je minder kosten bij gelijkblijvende prestaties? Kan iedereen zijn positie behouden en tóch winnen? Soms blijft de wedstrijd hier hangen. Iedereen staat opgesteld, kent de doelen, maar de spelers weten elkaar niet te vinden. Doelen worden niet gehaald, kosten blijven hoog en risico’s nemen toe. Frustratie alom.

Het probleem is dat de organisatie, of beter gezegd, de mensen in de organisatie vaak worden vergeten. We kunnen het ‘cultuur’ noemen, maar er is meer. Mensen brengen hun eigen ideeën, ervaringen en vertrouwde manieren mee. Medewerkers hebben vaak meerdere taken en verantwoordelijkheden. Voordat ze met asset management kunnen beginnen, moet dit voor iedereen helder zijn en moeten op de juiste manier prioriteiten worden gesteld.

Sterke leiding en geduld

Zoals bij voetbal een sterke coach het team vormt en de randvoorwaarden schept voor een goede wedstrijd, geldt dit voor leiders bij management evenzeer. Een coach die helpt om de juiste spirit te krijgen en op de juiste momenten stuurt  op kwaliteit.

Je kunt de beste mensen en middelen hebben, en kennis van de regels – uiteindelijk is het samenspel en de persoonlijke inbreng het belangrijkst. Dat klinkt eenvoudig, maar het is taai, moeilijk en nooit klaar. Team builden, oefenen, ploeteren, doorzetten en leren van fouten. Een goede asset manager is als een voetbalcoach, iemand met visie, volharding, leiderschap en geduld. En ja, in mijn ogen is dat een vak apart.

Door Dieter de Vroomen, Consultant assetmanagement bij Balance – Advies, Projecten, Interim

Eerder gepubliceerd op www.cobouw.nl

Begin met typen en druk op enter om te zoeken