Blog

De aannemer als asset manager

Wie garandeert na de oplevering van een infrastructureel werk de gewenste functionaliteit? De wereld waarin dat vanzelfsprekend ‘de opdrachtgever’ is, verdwijnt. Steeds vaker wordt aan bouwers gevraagd de functionaliteit voor tientallen jaren te garanderen. Maar kan dat zomaar? Het idee wordt in ieder geval steeds populairder bij publieke opdrachtgevers en contractvormen volgen op de voet. Kijkend naar ieders kernkwaliteiten vind ik het een spannende ontwikkeling.

Opdrachtnemers werken van idee tot bouwwerk in een dynamische en riskante projectomgeving: met gelegenheidspartners, onder tijdsdruk, beperkt budget en boeteclausules. Publieke opdrachtgevers echter, werken onder heel andere omstandigheden met andere taken, zoals de studie naar meerjarige demografische ontwikkelingen en een vertaling maken naar prestaties voor de infrastructuur.

De functionaliteit bewaken en beheren past beter bij de opdrachtgever, maar deze trekt zich steeds verder terug uit het proces. Kun je het asset management dan zomaar bij de bouwer leggen? Dat is nog niet zo gemakkelijk. Daarvoor moet hij zijn bedrijf op een andere manier gaan organiseren en dat zit niet nog in zijn DNA.

De één kan wel, maar wil niet, de ander wil wel, maar kan het nog niet. Hier hebben beide partijen iets te leren. Maar omdat de contracten tientallen jaren kunnen doorlopen, zijn de leercycli ook lang. We moeten daarom een overgangsfase inbouwen, waarin nieuwe competenties worden ontwikkeld en opdrachtgevers leren loslaten vanuit een nieuwe regierol. De beste oplossing om chaos te voorkomen is om kennis en ervaring te bundelen en de rol van asset manager door beide partijen tegelijk en gelijkwaardig te laten invullen. Dat zal ongetwijfeld nieuwe vragen oproepen, maar de piketpalen van deze uitdaging staan dichter bij elkaar dan je denkt.

Door Dieter de Vroomen, Consultant assetmanagement bij Balance – Advies, Projecten, Interim

Eerder gepubliceerd op www.cobouw.nl

Begin met typen en druk op enter om te zoeken