Blog

Assetmanagement maakt overheden toekomstbestendig

Voor een adviesopdracht hield ik met mijn collega’s van Balance interviews bij onze klant, een decentrale overheid. De vraag was hoe het beste om te gaan met het uitbesteden van infrastructurele beheer- en onderhoudswerkzaamheden in prestatiecontracten. Een groot gedeelte van de medewerkers schoot heel snel in een kramp bij het idee. Uitbesteden betekent ‘veranderen’ en ‘reorganiseren’. Help.

Veranderen

Bij een verandertraject zie je vaak twee kampen. De ene, meestal de grootste groep, wil niet veranderen en iedereen bij elkaar houden, eventueel door omscholing. Het andere, kleinere kamp legt de prioriteit wel bij de organisatiedoelstellingen. Uit die doelstellingen leidt zij af wat haar organisatie aan verantwoordelijkheden, taken en werkzaamheden nodig heeft, om zo te komen tot de meest optimale prestaties tegen acceptabele kosten en risico’s. Als het echt niet anders kan: ook door reorganisatie.

Assetmanagement omarmen

De kampen zijn herkenbaar, maar hoe krijg je de meerderheid zover dat ze toch Assetmanagement (de verandering) omarmt? Ik heb de medewerkers toen het volgende voorgelegd:

  • Als werknemer moet je zorgen dat je employable bent: scan je omgeving, ga mee in de vaart der volkeren en zorg dat je aantrekkelijk bent voor de markt.
  • Wat geldt voor werknemers, geldt ook voor werkgevers! Veranderen is een kans om een nog beter overheidsbedrijf te worden, in aansluiting met wat de maatschappij van haar vraagt.

Met deze twee uitgangspunten gingen we de dialoog aan. Hierdoor kwamen de medewerkers zelf tot inzicht dat de verandering – in dit geval het implementeren van Assetmanagement – dé manier is om aan te sluiten op de eisen van de moderne maatschappij. Door met elkaar in goede voorbereiding een slimme strategie uit te werken, met duidelijke en transparante doelstellingen, creëer je draagvlak voor de transitie én een aantrekkelijke organisatie.

Want één ding is zeker: veranderingen zijn onafwendbaar, ook bij overheden. De onafwendbare trend is ‘meer voor minder’. Omarm verandering en ga ervoor. Durf keuzes te maken en neem de mensen mee! Assetmanagement als besturingsfilosofie voor een moderne beheerorganisatie is zo’n keuze. Wat mij betreft zelfs de enige juiste. Tijd kiest niet. De bal ligt bij u.

 

 

Door: Frans Twigt, consultant Assetmanagement bij Balance- Advies, Projecten, Interim, Balance

Eerder gepubliceerd op www.bouw-instituut.nl

Begin met typen en druk op enter om te zoeken