Blog

Assetmanagement: de mens centraal

Den Haag – Met verbazing zie ik dat veel organisaties verrast zijn dat assetmanagement na de introductie stagneert.

Er is toch duidelijk uitgelegd waarom assetmanagement in de organisatie is belegd en wat er moet gebeuren? In de praktijk blijft het beoogde effect uit. Ik denk dat dat komt omdat veel organisaties assetmanagement niet echt durven te implementeren met een veranderaanpak waarin de mens centraal staat.

Mijn dochter durfde laatst ook iets niet. Wij houden beiden van motorrijden en zij heeft sinds kort ook haar motorrijbewijs. Ze vertelde me dat ze bochten rijden nog steeds wel een beetje eng vindt. Wat een automobilist gedachteloos doet, is voor een motorrijder niet zo vanzelfsprekend. Je moet schuin door de bocht, ook als het nat is of er ligt wat grind. Het blijft altijd balanceren op het randje. Ik vertel haar: “Kijk door de bocht heen, richt je blik op de horizon en kijk waar je heen wilt”. Dat is de theorie. En ik licht toe: “Maar vertrouw er ook op, geloof erin, je kan het echt. Een kwestie van doen en ervaren”. Ik breng mijn ervaring enthousiast over en doe het herhaaldelijk voor. Ze vertrouwt me en gaat erin geloven. Het kost de nodige energie, maar het effect blijft niet uit. Ik moet nu bijna moeite doen om haar bij te blijven. Je moest eens weten met welk een vette smile ik achter haar aan rijd.

Dat wat ik met mijn dochter doormaak, geldt ook voor het succesvol implementeren van assetmanagement als besturingsfilosofie. Het neerzetten van een duidelijke lijn binnen de organisatiedoelstellingen op strategisch niveau, de plannen en beslissingen op tactisch niveau en de activiteiten op operationeel niveau lukt doorgaans wel. Alleen implementeren gaat verder dan dat. Het vraagt om een veranderaanpak. Een aanpak die naast aandacht voor zeer inhoudelijke en rationele zaken ook vraagt om de medewerker hierin mee te nemen. Elke automobilist kan zich inleven in het feit dat het leren motorrijden meer is dan alleen maar logica en theorie. Waarom realiseren organisaties zich dan niet dat het implementeren van assetmanagement pas effect heeft als je investeert in energie en inspiratie, en veiligheid en draagvlak creëert voor de medewerkers?

 

Door: Frans Twigt, consultant Assetmanagement bij Balance- Advies, Projecten, Interim, Balance

Eerder gepubliceerd op www.cobouw.nl

Begin met typen en druk op enter om te zoeken