Blog

Wat doe je als junior project consultant?

29 juli 2019

In 2018, startte Eric Aangeenbrug vol enthousiasme als trainee bij Balance. Als afgestudeerde Sociale Geografie en Planologie heeft hij een natuurlijke interesse voor de gebiedsontwikkeling. Al snel kon hij aan de slag bij de Gemeente Amsterdam en de Gemeente Leusden, als assistent projectmanager voor ruimtelijke projecten. Hoe is het om als beginnend projectmanager de gebiedsontwikkeling in te gaan? Eric vertelt…

Wat maakt voor jou de gebiedsontwikkeling hét vakgebied om in te werken?

“Ik ben afgestudeerd aan Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na mijn Bachelor heb ik me gespecialiseerd in conflictbemiddeling en governance in de gebiedsontwikkeling. Ik heb die onderwerpen altijd al boeiend gevonden omdat je continu aan een puzzel bezig bent. Je hebt te maken met allerlei verschillende doelen, issues en belangen die samenkomen in de ruimte: in de gebiedsontwikkeling moet je al deze aspecten meenemen en dat maakt het interessant.

Bij Balance ben ik gestart als trainee, omdat ik me niet alleen op conflictbemiddeling wilde richten. Via dit traineeship kon en kan ik me juist verbreden binnen de gebiedsontwikkeling. Het is een mooie match omdat ik de ruimte krijg om me in de diepte én in de breedte te ontwikkelen, namelijk door bij verschillende rollen en opdrachtgevers aan de slag te gaan.”

Welke projecten doe je?

“Ik ben gestart bij de gemeente Leusden om te werken aan een woningbouwproject. We onderzoeken daar specifiek de haalbaarheid van woningbouw. Dit doe ik samen met Hans van Gogh, een collega Balancer. Hij is een echte rot in het vak dus van hem leer ik ontzettend veel. Hij neemt me mee en tegelijkertijd krijg ik eigen verantwoordelijkheid om zelfstandig stappen te zetten.

We zijn nu bezig om een onderzoek naar bodemvervuiling te laten uitvoeren. Ook heb ik me bezig gehouden met het laten ontwerpen van een stedenbouwkundig plan en ben ik regelmatig met stakeholders in overleg. Het is ook mijn rol bestuurlijke besluitvorming te faciliteren. Uiteindelijk moet de hele puzzel bij elkaar komen. Het leuke van dit project is dat het een kleine gemeente is, waar iedereen elkaar kent. Je hebt snel contact met je collega’s maar ook met bijvoorbeeld de wethouder.”

Wat doe je als junior project consultant

Wat doe je als junior project consultant

Wat is het verschil met je andere project?

“Mijn andere project is een gebiedsontwikkelingsproject voor de Gemeente Amsterdam, namelijk het project “De Nieuwe Kern”. Het verschil is voornamelijk de grootte van het project. De opgave is om in dit gebied een nieuwe woonwijk te realiseren en dat is een complexe puzzel. Dit merk je ook in de organisatie. De collega’s zijn drukker en doordat je meer afhankelijk bent van anderen, is het soms best een uitdaging.

De uitdaging ligt in het realiseren van impact, wat ik bijvoorbeeld doe door veel initiatief te nemen. Pro-activiteit wordt dan ook gewaardeerd. Met dit project leer ik de bestuurlijke en politieke processen te begrijpen. De politieke complexiteit maakt dit project heel interessant. Hier leer ik veel van mijn Balance collega Koen Raats. Dat vind ik het mooie van Balance. Je hebt altijd een klankbord en mensen om mee te sparren.”

Wat vind je van deze combinatie aan projecten?

“De combinatie van projecten van een grote en een kleine gemeente is ideaal. Je krijgt van beide werelden van alles mee. Doordat je beide leert kennen, ontwikkel je minder snel een blinde vlek. Het ene project is niet je enige referentiekader. Het is gaaf dat je bij Balance de kans krijgt je verschillende projecten en opdrachtgevers te leren kennen.”

Eric Aangeenbrug

Hoe ziet je dag eruit?

“Ik woon in Amsterdam, dus eerst ga ik met de trein naar Amersfoort. Wanneer ik aankom op mijn werk, dan start ik met het verwerken van mijn e-mail. Dan neem ik met mijn collega Hans de stand van zaken van het project door en gaan we aan de slag. 

We bekijken alle dossiers zoals bodem, grondexploitatie, status notitie en bepalen vervolgens wie naar welke afspraak gaat. Ik trek dat gesprek meestal. We hebben het dan vaak ook over andere Balance projecten. Vervolgens heb ik vergaderingen, moet ik aan mijn notitie werken of beoordeel ik stukken die projectmedewerkers hebben gemaakt. Tussendoor zit ik met opdrachtnemers aan de telefoon. Het zijn veelzijdige dagen waardoor de dag voorbij vliegt. 

Naast mijn projecten ondersteun ik Stefan Poot. Ik regel bijvoorbeeld de inhoud voor de vakgroepavonden en ik organiseer brainstormsessies en sociale evenementen. Het commerciële aspect vind ik leuk, bijvoorbeeld het strategisch nadenken over hoe we de vakgroep commercieel (zoals ontwikkelen van een propositie) gaan vormgeven. Daar draag ik graag aan bij.”

Wat is voor jou de toegevoegde waarde van het werken via Balance?

“Als Balancer sluit je aan bij vakgroepen die bij je interessegebied passen. Zelf zit ik bij de vakgroep Gebiedsontwikkeling. Daar krijg ik ondersteuning van de senior vakgroepleden. Om de paar maanden delen we kennis tijdens de vakgroepbijeenkomsten. Zo bespreken we issues en oplossingen uit onze projecten en krijg ik andere invalshoeken te horen die erg waardevol zijn. De vakgroep is een energieke groep, met collega’s die op verschillende projecten werken dus daar leer je veel van. Tijdens de vakgroepbijeenkomsten sparren we met elkaar en doen we ook intervisie. Ook werk ik samen met projectmanagers van Balance op mijn projecten. Het is leuk en leerzaam om samen aan een project te werken. Verder wordt er veel lachen en worden er leuke borrels georganiseerd. ”

Wil je meer lezen over gebiedsontwikkeling? Bekijk ons overzicht

Geschreven door:

Eric Aangeenbrug

Eric Aangeenbrug

Junior project consultant

Brendy Batenburg

Brendy Batenburg

Projectconsultant

licht

Filter per blog categorie

Alle blogs
Projectmanagement
Integrale projectbeheersing
Omgevingsmanagement

Centrale overheid
Contractmanagement
Assetmanagement
Gebiedsontwikkeling

Tendersupport
Energietransitie
Subsidies
Aannemerij

Energie
Decentrale overheid
Waterschappen
Private sector

Desktop icon

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste én belangrijkste Balance-nieuws.

Begin met typen en druk op enter om te zoeken